Háziorvostan

Stroke megelőzés pitvarfibrillációban dabigatránnal

A pitvarfibrilláció (AF) növeli a stroke és az elhalálozás rizikóját. A K-vitamin-antagonista hatóanyagok (pl. warfarin) ugyan lehetőséget kínálnak a rizikócsökkentésre, azonban a kontroll terápiával való összehasonlításban emelik a hemorrhagiás események kockázatát. Emellett a K-vitamin-antagonisták alkalmazása nehézségekbe ütközhet gyógyszerekkel és ételekkel kialakuló interakcióik, valamint a rendszeres laboratóriumi monitorozás szükségessége miatt. A dabigatrán mint direkt orális antikoaguláns hatóanyag, a trombin inhibitora, alternatívát kínál a stroke megelőzésére AF-ban1.

2024.09.23. Háziorvostan

Evészavar és polycisztás ovárium szindróma

A polycisztás ovárium szindróma (PCOS) összefüggésbe hozható az étkezési rendellenességekkel, de a korábbi meta-analíziseket az alacsony számok korlátozták. Egy friss szakirodalmi áttekintés és meta-analízis értékelte a rendellenes evészavarok előfordulási gyakoriságát PCOS-ben szenvedő és nem szenvedő nők körében.

2024.09.18. Háziorvostan

Az ibuprofén szerepe a fejfájások kezelésében

Röviden a fejfájásról: A fejfájás egy nagyon gyakori probléma, melyet ritkán diagnosztizálnak vagy kezelnek megfelelően. A fejfájások nagy része alapellátásban kezelhető migrénes, tenziós vagy túlzott gyógyszerhasználatból eredő fejfájás, míg mindössze kis hányaduk sorolható be a további kivizsgálást igénylő szekunder fejfájások közé (Ahmed, 2012).

2024.09.16. Háziorvostan

A krónikus szívelégtelenség kezelése krónikus vesebetegséggel szövődve

A krónikus vesebetegség (CKD) gyakori a szívelégtelenségben (HF) szenvedő betegek körében, és magas morbiditással, illetve mortalitással jár. A HF kezelésében az elmúlt évek során figyelemre méltó előrelépés történt az irányadó orvosi terápiák bevezetésével, ideértve a következőket: (1) béta-blokkolók, (2) a vese-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS) gátlása (pl., angiotenzin-konvertáló enzim gátló [ACEi], aldoszteronreceptor-blokkoló [ARB] vagy angiotenzinreceptor-neprilizin-gátló [ARNI]); (3) mineralokortikoid-receptor-antagonisták (MRA) és (4) nátrium-glükóz-kotranszporter-2 gátlók (SGLT2i).

2024.09.10. Háziorvostan

Gyógyszeres terápiás stratégia lázas gyermek esetén

Gyermekek esetében a láz az egyik legfőbb ok, ami miatt a szülők orvoshoz fordulnak. A láz oki terápiája mellett fontos helyet kell, hogy kapjon a kezelésben a gyermek jó általános állapotának visszaállítása, a betegséggel járó diszkomfort és stressz csökkentése, amely az esetek nagy részében lázcsillapítást is jelent.

2024.09.06. Háziorvostan

Tüdőgyulladás és antipszichotikum kapcsolata

Az antipszichotikus gyógyszereket (különösen a klozapint) megfigyelésen alapuló vizsgálatok során összefüggésbe hozták a tüdőgyulladással. Az antipszichotikum-használat és az esetleges tüdőgyulladás közötti összefüggéseket vizsgáló tanulmányok ellenére továbbra sem világos, hogy az antipszichotikum alkalmazása milyen mértékben jár együtt a tüdőgyulladás fokozott kockázatával, hogy léteznek-e dózis-reakció összefüggések, és hogy mely hatóanyagok köthetők leginkább az esetleges tüdőgyulladáshoz.

2024.09.05. Háziorvostan

A dermatofibrosarcoma protuberansról röviden

Egy vizsgálat a dermatofibrosarcoma protuberans (DFSP)  - egy közvetlenül a bőr felszíne alatt kialakuló bőr sarcoma -, a daganat incidenciáját,  áttétképződését és a túlélés eredményeit értékelte. A Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) nyilvántartásban szereplő primer DFSP-tumorok előfordulási arányát, teljes és DFSP-specifikus túlélési eredményeit kvázi-poisson-regresszió, Cox- és versengő kockázatelemzéssel elemezték.

2024.08.26. Háziorvostan

A metformin használata biztonságos a terhesség alatt

A metformin biztonságosan alkalmazható a terhesség alatti cukorbetegség kezelésére, és nincs hosszú távú káros hatása a megszületett gyermekekre és az anyára a szülés után legalább 11 évig - derült ki az Endokrin Társaság 2024. éves találkozóján Bostonban, Massachusettsben bemutatott kutatásból. Ez az első olyan tanulmány, amely a terhesség alatti metformin használat hosszabb távú hatásait vizsgálta.

2024.08.22. Háziorvostan

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK: A Myasthenia Gravis társbetegségei

A myasthenia gravis (MG) egy, a neuromuszkuláris összeköttetést érintő autoimmun betegség, amit ingadozó izomgyengeség jellemez.  Az 1950-es évek óta mind az előfordulás, mind a prevalencia folyamatos növekedése figyelhető meg. Dr. Nicholas Silvestri, a Buffalói Egyetem Jacobs Orvosi és Biomedikai Tudományok Iskolájának neurológiai tanszékének professzora válaszol néhány kérdésre ebben a témában.

2024.08.21. Háziorvostan

A só és a szívelégtelenség

Évtizedeken át a sóbevitel (nátrium) csökkentését javasolták szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. A neurohumorális aktiváció, illetve az azt követő folyadékvisszatartás kellő alapot szolgáltatott ehhez a régóta fennálló ajánláshoz.

2024.08.16. Háziorvostan

Az AGA klinikai aktualitásai: vashiány anaemia

Ezt a szakértői elemzést az AGA Intézet Klinikai Gyakorlatok Frissítésének Bizottsága (CPUC), valamint az AGA igazgatótanácsa rendelte el, hogy időbeli iránymutatást nyújtson egy, az AGA tagsága számára rendkívül fontos klinikai témában, és a CPUC belső szakértői értékelésén, valamint a Clinical Gastroenterology and Hepatology standard eljárásain keresztül külső szakértői értékelésen esett át.

2024.08.12. Háziorvostan