rák
Virtuális szemüveg-technikával segítik a tumoros betegeket
Hazánkban először alkalmaztak onkológiai beteg gyerekeknél olyan műtéti eljárást, ahol a beavatkozást megelőzően egy VR-szemüvegen keresztül virtuálisan megjelenítették a daganatot és annak környezetét, ezzel pontos képet kapva a tumor elhelyezkedéséről és a környező erek állapotáról.
Egy tanulmány szerint a spironolakton nem növeli a rák kockázatát
A bőrgyógyászati panaszok miatt naponta spironolaktonnak kitett nőknél nem volt nagyobb az emlő- vagy nőgyógyászati rák kialakulásának kockázata, mint a nem kitett nőknél.
A kínai gyógyászatban használt gyümölcs jó lehet a vastagbélrák kezelésére
Egy új tanulmány szerint a kínai gyógyászatban használt, schisandra vagy "magnóliabogyó" néven ismert növényben található polifenol segíthet a vastagbélrák kezelésében, különösen a betegség későbbi stádiumában.
Új megközelítés született a legsúlyosabb rákok gyógyítására
Forradalmian új megközelítés született a RAS fehérje mutációihoz köthető rákok gyógyítására: az ELTE kutatói jól kötő kismolekulákat találtak, amelyekkel nem a sejtosztódás alapvető mechanizmusaiba avatkoznak be, hanem az egészséges állapotot állítják helyre.
A csernobili farkasoknál van a rák megelőzésének kulcsa?
Az ott élő farkasok rezisztensek lettek a rákkal szemben, pedig óriási sugárzásnak vannak kitéve.
WHO-jelentés: 2050-re a rákos megbetegedések száma a világon 77%-kal fog megugrani
A WHO szerint nem csak a világ magas és alacsony jövedelmű régiói között vannak nagy különbségek a rák ellátása terén, hanem az országokon belül is.
Ha kevesebbet eszünk, elkerülhetjük a rákot? – Debreceni kutatók a táplálkozás és a rák kapcsolatáról
Miután korlátozták az étrendjüket, kevésbé alakult ki a sejtjeikben rákos daganat. Erre a következtetésre jutottak a Debreceni Egyetem kutatói, akik egy nemzetközi kutatás keretében éveken át édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgáltak. Ha a táplálkozás és a tumorok kialakulása közötti összefüggés ismert az állatvilágban, mi a helyzet velünk, emberekkel? Valóban a diéta lenne a hosszú, daganatos betegségektől mentes élet titka? Erről is beszélgettünk Tökölyi Jácint egyetemi docenssel.
Így okoz rákot az étele, az itala és az otthona
Az élelmiszerekben, a csapvízben és számos háztartási cikkben található gyakori PFAS anyagok (örök vegyszerek) nemcsak rákot okozhatnak, de nagyban segítik annak terjedését is.
Új kutatás arról az étrend a rák közti kapcsolatról
A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.
Egy új vérvizsgálat a tünetek megjelenése előtt kimutathatja a rákot
Egy olcsó és gyors vérvizsgálat lehetővé teheti sok ráktípus korai felismerését.
Új rákellenes hatóanyagot fejlesztettek ki az ELTE kutatói
Kimagasló aktivitású, kis dózisban alkalmazható új magyar rákellenes gyógyszermolekula-jelöltet fejlesztettek ki az ELTE kutatói a Szint-Plusz Tématerületi Kiválósági Program keretében.
Új támadáspontot azonosítottak a HUN-REN TTK kutatói a kemoterápiát túlélő tumorsejtekben
A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) és a Bécsi Orvostudományi Egyetem Rákkutató Intézet közös projekt keretében új támadáspontot azonosított a kemoterápiát túlélő tumorsejtekben. Az eredmények klinikai alkalmazásával meghosszabbíthatóvá válhat a rákos betegek túlélése.
Új gyógyszerszállító rendszer teheti hatékonyabbá a rákkezelést
A tudósok egy új, hidrogél alapú adagolórendszert fejlesztettek ki, amely nagymértékben fokozza a vezető kemoterápiás szer rákellenes hatását.