Diabetológia
A cukorbetegség és a daganatok kapcsolata – a pancreatogen (3c típusú) cukorbetegség jelentősége
A cukorbetegséget számos daganat kialakulásával hozták kapcsolatba. Máig nem tisztázott, hogy a cukorbetegség önmagában, vagy az elhízás, a hyperinsulinaemia, hyperglycaemia együttesen felelős a fokozott daganatos kockázatért. A cukorbetegséghez társult daganatos kockázat módosítható: a cukorbetegség kezelésével vagy az elhízás mérséklésével a kockázat egyaránt csökken.
A cukorbetegség diagnosztikájának aktuális kérdései
A betegség 3 és fél évezredes története során a cukorbetegség diagnózisa a 19. század közepéig, a vércukorvizsgálat elterjedéséig, a vizelet vizsgálatán alapult. A WHO 1965-ben vezette be az orális glükóz tolerancia tesztet (OGTT), a HbA1c széles körű alkalmazását a cukorbetegség diagnosztikájára pedig 1976-ban javasolták.
A hyponatraemia értékelése cukorbetegségben különös óvatosságot igényel
A hyperglykaemia okozta folyadékterek közötti áramlások, az ozmotikus diurézis következtében kialakult folyadékhiány, valamint az alkalmazott kezelés miatt hypontraemia gyakran fordul elő cukorbetegségben.
Exenatid QW: Akár 2%-os HbA1c csökkentés, heti egyszeri adagolással (x)
Az elmúlt évtizedben bevezetett új támadáspontú antidiabetikumok forradalmasították a cukorbetegség kezelését. A glukagonszerű peptid 1 (glucagon-like peptide 1, GLP-1) nevű hormont étkezés hatására a bél epitélium L sejtjei termelik. Egészségesekben a GLP-1 fokozza az inzulin, és csökkenti a glukagon szekrécióját, emellett lassítja a gyomorürülést (Harris 2015). Cukorbetegségben a GLP-1 szintje lecsökken. Exogén GLP-1 adásával fokozódik az inzulin szekréció és csökken a vércukorszint (Nauck 1993), ez a hatás gyorsan lecseng, mivel egy dipeptidil peptidáz IV (DPP-IV) nevű enzim lebontja a GLP-1-et (Holst 2006).
Személyre szabott kezelési célok cukorbetegségben
A cukorbetegség az egyik legösszetettebb betegség, amelynek kezelése is komplex, egyénre szabott kellene, hogy legyen. Egy több mint 200 000 cukorbeteg adatait tartalmazó retrospektív vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy a kezelőorvosok a betegek hány százalékánál csökkentették, vagy állították le a kezelést, ha a vércukor- és vérnyomásértékek a kívántnál alacsonyabbak voltak.
A különböző ételek által kiváltott vércukor emelkedés egyénileg változó
Mi emeli meg nagyobb mértékben a vércukrot: a jégkrém vagy a sushi? A Cell folyóirat 2015. novemberi számában megjelent közlemény szerint a Weizmann Intézet kutatói 800 ember vércukorszintjét monitorozták egy héten keresztül, és arra a következtetésre jutottak, hogy az egyes ételek által kiváltott vércukorszint-emelkedés egyénenként változik.
Genetikai adatok alapján összeállított precíziós diéta
Egyes szakértők szerint túlsúlyos emberek számára a jövőben az egyéni adatok alapján összeállított étrend és edzésterv, azaz az ún. precíziós fogyókúra nyújthat segítséget.
Az elhízás és a diabetes elleni küzdelemben személyre szabott diétára van szükség
„Ami az egyik embernek jó, az a másiknak méreg” - tarja a mondás, és ezzel a Cell orvosi szaklapban megjelent új tanulmány is egyetért. Az izraeli tanulmány ezért a személyre szabott étrendi tervezeteket szorgalmazza, melyek segítségével azonosíthatók a testsúlykontroll és az egészségi állapot szempontjából egyénileg hasznos ételek.
A munkahelyi stressz is a 2-es típusú diabetes kockázati tényezői közé tartozik
A munkahelyi stressz számos nem kívánt hatást gyakorolhat az egészségi állapotunkra, mindenekelőtt például fokozza a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Azonban máig nincs meggyőző bizonyíték a munkahelyi stressz és az incidentális 2-es típusú diabetes mellitus szoros összefüggésére.
A diabetes strukturált gondozása a női betegeknél javítja a kimeneteleket
Egy követéses vizsgálat, mely a háziorvosi gyakorlatban alkalmazott személyre szabott diabetes terápiák hatásait értékeli, arra az eredményre jutott, hogy az efféle terápiák a női betegek esetében csökkentik a bármely okból bekövetkező, illetve diabetes-asszociált mortalitást, a férfiaknál azonban nem. A Koppenhágai Egyetem Dr. Marlene Krag vezetésével készült tanulmányát a Diabetologia című szakmai folyóirat közölte.
Inkább fogyasszunk több alacsony zsírtartalmú ételt, mint kevesebb zsírosat
Holland kutatók bebizonyították, hogy obéz betegek esetében az alacsony zsírtartalmú ételekből álló étrend a diabetes prevenció szempontjából hatékonyabb, mint a kisebb adagokat tartalmazó normál, magas zsírtartalmú ételek fogyasztása.
Az alacsony zsírtartalmú diéta nem hatékonyabb a többinél
A Harvard Egyetem új meta analízisének eredménye szerint a hosszú távú súlycsökkentésben az alacsony zsírtartalmú diéta nem hatékonyabb a többi, hasonló intenzitású diétánál, ezért a táplálkozási irányelveknek nem kellene az alacsony zsírtartalmú diétát hatékony testsúlycsökkentő intervencióként ajánlani.
Sikeres fogyókúra – elegendő lehet az alacsony kalóriabevitel?
Alapvető igazság, hogy az emberek azért lesznek túlsúlyosak, mert több energiát visznek be, mint amennyit a szervezet napi energiaigénye megkívánna. Ahhoz, hogy a testtömegcsökkentő programok sikeresek legyenek, az étrendet gondosan kell összeállitani, ezáltal kevesebb kalóriát kellene bevinni, emellett kitartó és rendszeres testmozgással több kalóriát elégetni.