Diabetológia

Fiatalok étkezési szokásainak befolyásolása

A felnövekvő generációk egészségi állapotát, a genetikai hajlam mellett, alapvetően befolyásolják a gyermekkorban elsajátított étkezési szokások, a szülőktől látott példák, és annak mértéke, hogy az oktatásuk során elhangzottakat mennyire tudják hasznosítani mindennapjaik során.

2015.10.20. Diabetológia

Az intenzív marihuána használat összefügg a középkorban jelentkező prediabetessel, a diabetessel azonban nem

Egy új obszervációs tanulmány eredménye alapján 40%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy középkorukra prediabeteses állapot alakul ki azoknál, akik fiatal korukban több mint 100 alkalommal fogyasztottak marihuánát, azokhoz képest, akik soha nem éltek a szerrel. Ugyanakkor a fiatal felnőttkorban történő intenzív marihuána használat nem jár a középkorban kialakuló diabetes kockázatnövekedésével.

2015.10.14. Diabetológia

Mivel édesítenek az orvosok?

Érdekes eredményeket hozott a Szinapszis idén nyáron végzett piackutatása, amely a magyar orvostársadalom és lakosság körében vizsgálta az édesítőszerekkel kapcsolatos ismereteket. A kutatás egy 2012-ben végzett felmérés folytatása, így lehetővé tette az elmúlt három év változásainak nyomon követését.

2015.10.01. Diabetológia

Kutatások az energiamentes édesítőszerek diétás étrendben betöltött jótékony szerepéről

Az édesítőszerek – legyenek azok természetes eredetűek vagy mesterségesen előállítottak – sok emberben még mindig ellenérzéseket váltanak ki. Ezek az élelmiszer-adalékanyagok szigorú toxikológiai vizsgálatokon mennek keresztül. Számos kutatás látott napvilágot, melyek szerint az édesítőszerek használata testtömegcsökkentő étrendben elősegíti a diéta betartását, emellett a napi maximális beviteli értékeken belül fogyasztva semmilyen káros egészségügyi következménnyel nem jár.

2015.09.23. Diabetológia

A glükóz szerepe a táplálkozásban és a testünk karbantartásában

Elméletben képes szervezetünk nélkülözni a szénhidrátokat, hiszen bizonyos aminosavakból, glicerinből, valamint tejsavból előállítható a glükóz, és ezáltal az agyunk, az idegrendszerünk, és a vörösvértestjeink nem szenvednek hiányt. Ugyanakkor a szénhidrát- (glükóz-) mentes étrenddel fokozódik a szöveti fehérjék lebontása, illetve a folyadék- és elektrolitháztartás egyensúlya felborul.

2015.09.09. Diabetológia

Obesitás kutatások új fényt deríthetnek az elhízás kezelésére

Napról napra egyre több ember küzd az elhízással, miközben a kialakuló társbetegségek számtalan további egészségügyi problémát jelentenek. A helyes gyógymód megtalálása, az elhízás okainak kutatása lassan, de biztosan halad előre, a kutatók egyre több összefüggésre találnak rá. A néhány ilyen eredményről számolt be Dr. Judith Korner, a New York-i Columbia Egyetem Testtömeg Kontroll Központjának vezetője.

2015.08.07. Diabetológia

A sikeres fogyókúra receptje

Az elhízás kialakulásában a genetikai fogékonyság mellett az életmódnak és az étkezési szokásoknak van leginkább döntő szerepe. Ha rendszeresen az elégségesnél bőségesebb a táplálékfogyasztás, hosszú távon magas az energiabevitel, a bevitt energiánál pedig kevesebb a leadás, akkor ennek egyenes következménye a testtömeg-növekedés.

2014.12.08. Diabetológia

International Diabetes Conference gazdasági, társadalmi és egyéni kihívás tükrében

A cukorbetegség gazdasági, társadalmi és egyéni kihívásairól szól az International Diabetes Conference a siófoki Hotel Azúrban november 18-19-én. A konferencia tudományos és gazdasági szemmel mutatja be a cukorbetegség jelenlegi helyzetét, valamint a várható jövőképeket. A találkozó célja, hogy a diabetes tudatosítása mellett elindítson egy állami, gazdasági és társadalmi összefogást és elkötelezze a szereplőket a kiemelten fontos ügy mellett.

2014.11.06. Diabetológia