Diabetológia
Van értelme a HbA1c-szűrésnek?
A szűrőprogramok a nem diagnosztizált cukorbetegség eseteit hamarabb felderíthetik, mint a tüneti vagy véletlen diagnózis. A szűrőprogramok által a rutinszerű klinikai ellátáshoz képest elért időbeni javulás a diagnózis felállítását illetően azonban nem egyértelmű.
Elektrolit-rendellenességek és evészavar?
Az evészavarok fokozott halálozáshoz és csökkent életminőséghez vezetnek. Bár az evészavarok akut megjelenése gyakran jár elektrolit-rendellenességekkel, továbbra sem ismert, hogy az elektrolit-rendellenességek megelőzhetik-e az evészavar jövőbeli diagnózisát.
Téli, ünnepi étkezés
Az év végi ünnepek közeledtével, megérkeznek a tradicionális karácsonyi ételek is, a forralt bor, a beigli a hal és velük együtt az emésztőrendszeri túlterheltség. Tudatosággal, némi módosítással elkészítve a fogásokat ez a kellemetlenség elkerülhető, ráadásul nem kerül sokba.
Mire lehet következtetni a sürgősségin a vércukorszint értékéből?
A cukorbetegség és a prediabétesz a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezői, és fokozott halálozási kockázattal járnak. Nem teljesen ismert, hogy a véletlenszerűen emelkedett vércukorszintű, de cukorbetegséggel nem rendelkező betegek esetében magasabb-e a mortalitás és a kardiovaszkuláris kockázat.
GLP-1-analóg már tablettában is
A 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek kezelésére május óta hazánkban is rendelkezésre áll az első és ezidáig egyetlen tablettás GLP-1-receptor agonista készítmény, a RYBELSUS®. Glükagonszerű peptid-1-analóg (GLP-1-analóg) szer mostanáig csak oldatos injekciós formában létezett.
Mindenkinek joga, hogy megfelelő táplálékhoz és dietetikai ellátáshoz jusson
Ma tartotta Budapesten éves közgyűlését az Európai Dietetikus Szövetség (The European Federation of the Associations of Dietitians – EFAD). A 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló federáció ez alkalomból kiadta a Budapest Nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz. A dietetikusok alapvető szerepét pedig abban látják, hogy e jog érvényesítésében szaktudásukkal támogassanak minden európai polgárt.
Megújult a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége öt éve készítette el az egészséges, hazai felnőtt lakosságnak szóló OKOSTÁNYÉR®-t. A legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozták meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.
Hogyan és mit igyanak a kismamák és a kisbabák
A megfelelő folyadékfogyasztás – különösen kánikulában – mindenki számára létfontosságú. Ezen belül külön csoportot képeznek a várandósok, szoptatós kismamák és a kisbabák.
Megfelelő az aszpirin körüli kommunikáció?
Bonyolult kérdés, hogy kinek kellene aszpirint szednie, és az ezzel kapcsolatos nyilvános üzenetek esetenként zavarosak, - mondta egy előadó a ’Heart in Diabetes CME’ konferencián.
Suliqua toll hatáserősség és kezdődózis választás - A 10-20-30-as szabály
A diabétesz előrehaladtával az egyes antidiabetikus terápiák kombinálásával érhetőek csak el a terápiás célok. A Suliqua a diabétesz karrier több pontján is beilleszthető a terápiába. Nézze meg az alábbi videón, hogyan alkalmazandó a 10-20-30-as szabály!
Tavaszi zsongás a nyár küszöbén – Hogyan együnk, hogy jól legyünk?
Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét, testileg-lelkileg egyaránt.
Hogyan együnk húsvétkor okosan?
A karácsony mellett a húsvét a másik olyan nagy ünnep az évben, amikor a lakomáé a főszerep. Különösen azért érdemes átgondolni, hogy mi és milyen arányban kerül a húsvéti asztalra, mert hagyományosan egy böjti időszakot törünk meg az ünnepi étkezéssel.
Hogyan étkezzünk a menopauza idején?
A változó kor meghatározó időszaka a női létnek, amelyre érdemes felkészülni táplálkozási szempontból is. Egyetlen és általános étrendi ajánlás nem létezik. A szervezet ösztrogénhiányos állapotát fitoösztrogénekkel és a már nem védett szervrendszereket betegséget megelőző tápanyagokkal kell támogatni.