Diabetológia
2-es típusú diabeteshez kapcsolódó új útvonal
A Kelet Ontario Gyermekkórház (CHEO) kutatói felfedeztek egy celluláris útvonalat, ami az obéz vagy pre-diabeteses betegeknél a vércukor alacsony szinten tartásáért felel, és talán megelőzheti a 2-es típusú diabetes jelentkezését. – számol be a Nature Cell Biology március kiadása.
A gyermekek és a serdülők fizikai aktivitása és elhízása összefüggésben van a teljesítményükkel
A mozgásszegény életmód és az elhízás az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb globális egészségügyi problémája és egyaránt káros hatással van a fiatalok kognitív képességére és tanulmányi eredményére. Egy előretekintő tanulmány azt vizsgálta, hogy a gyermekkori motoros funkciók milyen tanulmányi teljesítményt jeleznek előre, illetve hogyan befolyásolja ezeket a fizikai aktivitás, a fittség, illetve az elhízás.
Európai jóváhagyást szerzett az albiglutide a 2-es típusú diabetes kezelésre
Az Európai Gyógyszerügynökség Humán Gyógyszeripari Terméktanácsa (CHMP) pozitívan véleményezte a 2-es típusú diabetes kezelésére hetente egyszer injektálható glükagonszerű- peptid- 1 (GLP-1) agonista, az Albiglutide ( Eperzan, GlaxoSmithKline) alkalmazását.
Hypoglikémia miatt többen kerülnek kórházi felvételre, mint hyperglikémia miatt
Mára a cukorbetegek közül többen kerülnek kórházi felvételre hypoglikémiával, mint hyperglikémia miatt, az American Diabetes Association (ADA) tudományos ülésén elhangzott új adatelemzés eredménye alapján.
Miért iszik sokat a gyerek? - A diabetes insipidusról
A gyermekek folyadékfogyasztása bármely életkorban megváltozhat. Ennek hátterében sokszor organikus ok áll, de időnként egyéb probléma kizárására is sort kell keríteni.
Az 1-es típusú diabetes mellitusról
A 16 éves nagylány szeptemberi iskolakezdéskor jelentkezett a Gyermekklinika ambulanciáján. Perinatális anamnézise negatív, gyermekkorában komolyabb megbetegedése nem volt.
A nagy étrendi savterhelés növelheti a diabetes kockázatát
Egy új francia analízis szerint, a jellemzően magas fehérjebevitellel és kevés zöldségfogyasztással járó nagy étrendi savterhelés a nőknél 56%-kal növeli a 2-es típusú diabetes kockázatát az étrendi savterhelés alsó kvartilisába eső nőkhöz képest. A tanulmányt a Diabetologia online kiadása közölte.
A főtt hús fogyasztása torzítja a cukorbetegek CKD stádiumát
Egy új, prosektív tanulmány eredménye szerint, a főtt hús fogyasztása a cukorbetegeknél kellően jelentős mértékben emeli a szérum kreatinin koncentrációt ahhoz, hogy csökkentse a glomeruláris filtrációs ráta (eGFR) értékét, ami bizonyos esetekben a krónikus vesebetegség (CKD) stádiumának hibás klasszifikációjához vezet.
Egészséges túlsúly?
A metabolikusan egészséges obezitas- vagyis az az állapot, melyben az egyén testtömeg indexe (BMI) 30-nál magasabb, de nem állnak fenn a kardiovaszkuláris rizikófaktort jelentő metabolikus szindróma egyéb tényezői. A metabolikusan egészséges obezitas a klinikusok számára nem új fogalom, de csak manapság kezdték egyre szélesebb körben felismerni. - olvasható Lancet Diabetes & Endocrinology kiadásában közölt szakmai állásfoglalásban.
Az energiamentes édesítőszerek biztonságossága
Az Európai Unióban az édesítőszerek hatósági engedélyezése az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA) Élelmiszer-adalékanyagokat és élelmiszerekhez adott tápanyagforrásokat (Food Additives and Nutrient Sources added to food, ANS) vizsgáló bizottságának szakvéleményével történik.
Miért nem a BMI a legjobb a testsúly vagy akár az egészségi állapot felmérésére?
A testtömeg index, azaz BMI kiszámítása az obezitas mérésének egyszerű és gyors módja, ám valódi hasznát és pontosságát sok szakember megkérdőjelezi.
Online elérhető az AACE új, 2-es típusú diabetes algoritmusa
Online elérhető és ingyenesen letölthető az American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) 2-es típusú diabetes kezelési algoritmusára vonatkozó, 48 oldalas konszenzus nyilatkozata.
Ne az egyes ételek, hanem az étrend legyen egészséges: az Amerikai Táplálkozástudományi Akadémia állásfoglalása, 2013
Az Amerikai Táplálkozástudományi Akadémia állásfoglalása szerint nem az egyes ételek, hanem az étrend egésze meghatározó az egészséges táplálkozásban. A kijelentés, hogy bizonyos ételek „rosszak”, míg mások „jók” leegyszerűsítő és sokszor az egészségtelen táplálkozási szokások kialakulását támogatja.