Gasztroenterológia

A cöliákiás betegeknél gyakrabban fordul elő migrén

Az American Academy of Neurology éves találkozóján elhangzott tanulmány adatai szerint, a cöliákiás és egyéb krónikus bélgyulladásban szenvedő betegek az egészségesek embereknél jóval gyakrabban szenvednek a migrén tüneteitől, ám a jelenség oka és mechanizmusa egyelőre nem tisztázott.

Protokoll a C-vírus Hepatitis diagnosztikájára és antivirális kezelésére

Az ajánlás felújított verziója a bizonyítékokon alapuló orvoslás tapasztalatai, a költség-haszon számítások, valamint a kezelésben gyakorlatot szerzett kollégák javaslatainak figyelembevételével készült, a 2011. szeptember 9-én, a hepatitis centrumok vezetői és az Interferon Terápiás Bizottság tagjai részvételével tartott kerekasztal megbeszélés alapján.

Protokoll a B és D Hepatitis antivirális kezelésére

Az alábbi kezelési útmutatót a Gasztroenterológiai és Infektológiai Szakmai Kollégiumok által megbízott szakmai bizottság (aláírók) a B és D vírushepatitis kezelésére az OEP által nevesített gasztroenterológusok és infektológusok részére állította össze és aktualizálta.

Chippel modellezték a vékonybél működését

A Harvard egyetem Wyss Intézetének kutatói olyan „bél-a-chipen” mikroeszközt készítettek emberi sejtek felhasználásával, ami mímeli az emberi vékonybél szerkezetét, fiziológiáját és működését, beleértve a mikrobák tenyésztésének lehetőségét is.

Zuhan a gyomorfekély okozta halálozások száma

A gyomorfekéllyel küzdő páciensek esetében továbbra is előfordulhatnak szövődmények, mint például a vérzés vagy a perforáció miatt történő halálozás. Egy új, a BMJ-ben publikált, tanulmány annak kiderítését tűzte ki célul, hogy milyen javulást eredményezett a betegség halálozási statisztikáiban a jobb konzultáció, az időben történő sebészeti beavatkozás és a preoperatív ellátás.

Epés reflux lehet a Barrett-oesophagus okozója

A legtöbb ember számára a gastroesophagealis reflux betegség (GERD) kezelhető gyógyszerekkel, megfékezve a gyomorégést és az ételek, vagy keserű folyadékok regurgitációját, ami e betegséget jellemzi. Azonban amikor Barrett-oesophagus alakul ki, javasolt a gyomorsav termelődés csökkentése helyett inkább az epére koncentrálni.