életstílus

Így készül a bor V.

Az előző négy részben sok mindenről értekeztem a bor készítésével kapcsolatban, de nem ejtettem még szót a fehér és kékszőlő feldolgozásának eltéréseiről. Most röviden áttekintjük a két fajta feldolgozásának jellegzetességeit.
2010.04.30. Életstílus

7 lépés az egészséges szívért

A diétától a testmozgáson át a koleszterinig az amerikai AHA egészségügyi szervezet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának 7 kulcstényezőjére hívta fel a nyilvánosság figyelmét.
2010.04.28. Életstílus

Alkohol a borban

Az emberiség, kialakulása óta mindig is törekedett olyan szerek megalkotására, amelyek stimulálják az agy működését. Ősi idők óta ismert, hogy a különböző gyümölcsök túlérését követően, jön a rothadás időszaka, amely erjedéssel jár, vagyis alkoholképződés következik be. A szervezetbe kis mennyiségben bejutatott, vagyis elfogyasztott alkohol ellazít, javítja a közérzetet, jókedvre derít. De van még egy lényeges kérdés, amit nem lehet megkerülni, ez pedig az alkohol fertőtlenítő hatása.
2010.04.28. Életstílus

Kékfrankos

Pontos eredete ismeretlen, egyes kutatások a Kaszpi-tenger vidékéről származtatják. Magyarországon egyes források szerint már a XVIII. században elterjedt, mások véleménye alapján csak a filoxéra-vészt követően került Sopronba és onnan az ország többi részére. Az 1920-as évekből származnak az első írásos emlékek e szőlőfajtáról.
2010.04.25. Életstílus