gasztroenterológia

Génvariánsonként változik az aszpirin és az NSAID készítmények colorectalis carcinoma kockázatra gyakorolt hatékonysága

Hozzávetőleg 19 000 fő bevonásával zajló vizsgálat keretében az aszpirin és a nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID) használata összességében a végbélrák teljes kockázatának csökkenésével társult, bár bizonyos genetikai variációk esetében ez az összefüggés eltért. – számolt be a JAMA orvosi szaklap márciusi kiadásában megjelent tanulmány.
2015.05.25. Gasztroenterológia

Valóban egészséges a gluténmentes táplálkozás?

Gwyneth Paltrow, Ryan Gosling és Jenny McCarthy csak néhány azon híresség közül, akik a gluténmentes étkezés mellett döntöttek. Nem feltétlenül azért, mert gluténérzékenységben szenvednek, hanem mert meg vannak győződve arról, hogy a gluténmentes étrend egészségesebb. A manapság igen divatos gluténmentes táplálkozásnak az USA-ban hozzávetőleg 16 millió olyan követője van, akiknél sem gluténérzékenységet, sem cöliákiát nem diagnosztizáltak. De vajon számukra tényleg egészséges-e ez a fajta étrend?
2015.04.07. Gasztroenterológia

Az intesztinális mikrobiom helyreáll a kolonoszkópiát megelőző bélelőkészítést követően

A két különálló, kis dózisú polietilén-glikol elektrolit oldatot használó béltisztítás látszólag kevesebb változást okoz az intesztinális mikrobiom összetételében, mint az egyszeri nagy dózisú MoviPrep (Salix) használatával történő bélelőkészítés. A kétdózisú protokollról korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy hatékony a kolonoszkópiát megelőző béltisztításra.
2015.02.02. Gasztroenterológia