hírek

Néma agyi infarktus: rizikótényező a látótér kiesésben és a stroke-ban

A normál szemnyomású zöldhályogban (glaukóma) szenvedő betegek egészségi állapota nagymértékben különbözik az un. nyitott csarnokzugú glaukómásoktól. Az egyik ilyen különbség a néma agyi infarktus – ami a véráramlás agyban történő akadályozását jelenti – emelkedett előfordulása, mely a normál nyomású zöldhályogban jóval gyakrabban fordul elő.
2009.07.08. Hírek

Az amiodarone HCl bizonyos statinok dózisának csökkentését teszi szükségessé

2009. április 21-én az FDA (Food and Drug Administration) revideálta az amiodarone HCl alkalmazási előiratát gyógyszerbiztonsági szempontok alapján, mely szerint, ha egyidejűleg az amiodarone mellett valaki bizonyos 3-hydroxy-3-methyl-glutaryl-CoA (HMG-CoA) reduktáz inhibitort (statint) szed, akkor a statin dózisát módosítani szükséges.
2009.07.08. Hírek

Minisztériumi vizsgálat a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában

Az Egészségügyi Minisztérium a mai napon vizsgálatot rendelt el a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában. A vizsgálat tárgya arra irányul, hogy az intézmény a diagnosztikai szolgáltatásokért jogosan kér-e térítési díjat a betegtől, illetve a várólista vezetés jogszabályban előírt feltételeit megfelelően betartja-e.
2009.07.07. Hírek

A gyerekek ételallergiája is javulhat immunterápiával

A környezeti allergének közül a méhcsípés, a pollen, a penész és a poratka ellen már alkalmazzák gyerekeknél és felnőtteknél is a deszenzitizálást, amikor a szervezetet fokozatosan hozzászoktatják az erős immunválaszt okozó anyaghoz. A HealthDay című egészségügyi portál hétfői beszámolója szerint nyelv alatti immunterápiával ételallergiákra is egyre több vizsgálatban próbálják ki a módszert.
2009.07.07. Hírek

Nem csökkent a Jósa András kórház finanszírozása

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai azt igazolják, hogy nem csökkent a nyíregyházi Jósa András kórház finanszírozása - mondta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium (EüM) államtitkára hétfőn az MTI-nek.
2009.07.07. Hírek

Heves megye nem társul Egerrel a kórház működtetésére

A Heves Megyei Közgyűlés egy egyszemélyes, a megye által alapítandó nonprofit társaság létrehozását javasolja a megyegyűlésnek az egri kórház működtetésére - erről az MTI-hez is eljuttatott levélben értesítette Eger polgármesterét a közgyűlés elnöke.
2009.07.07. Hírek

Folytatódhat az alternatív gyógykezelés vizsgálata

Fontos volna a természetgyógyászati módszerek, az alternatív gyógyítás megfelelően ellenőrzött vizsgálata, de az egyik ilyen tanulmányt a résztvevő orvosok tiltakozása miatt fel kellett függeszteni. Most azonban újra indul a szívbetegek öt évig tartó megfigyelése, amelynek során a tudományos orvoslás, illetve az alternatív gyógykezelés hatásosságát hasonlítják össze.
2009.07.07. Hírek