hírek

A hasnyálmirigy tudósai gyűltek össze négy napra Szegeden

A hasnyálmiriggyel kapcsolatos megbetegedések több mint ötven százaléka összefügg az alkoholfogyasztással – fogalmazott szerdán a Liverpoolban dolgozó Ole Petersen, az Európai Hasnyálmirigy Társaság (EPC) korábbi elnöke, az MTA tiszteletbeli tagja a szervezet éves konferenciáját megelőző szegedi sajtótájékoztatón.
2009.07.02. Hírek

A Roche megkönnyíti a fejlődő országokban a Tamiflu beszerzését

A bizonyos influenzatörzsek - így az új influenza - ellen hatékony, Tamiflu nevű szere beszerzését könnyítő programot indít a svájci Roche gyógyszergyár: a szerdán bejelentett program azt biztosítja, hogy az oseltamivir hatóanyagú Tamiflu szükség esetén olcsón és gyorsan hozzáférhető legyen az alacsony bevételű fejlődő országokban is.
2009.07.02. Hírek

Kergemarhakór után kergehalkór?

Amerikai kutatók szerint Creutzfeldt-Jakob betegséget (ami a kergemarhakór emberi megfelelője) okozhat a fertőzött tehenekből származó tápon nevelt tenyésztett halak fogyasztása embereknél.
2009.07.01. Hírek

Gyűjtést kezd Sátoraljaújhely a kórházáért

A fenntartásában lévő Erzsébet Kórház költségvetési hiányának csökkentéséért Sátoraljaújhely városa arra kéri az egészségügyi intézmény vonzáskörzetébe tartozó települések önkormányzatait, lakóit: anyagilag is támogassák a kórházat.
2009.07.01. Hírek

Hitech trójai falóval pusztíthatják el a rákos sejteket

Készek a humán próbák megkezdésére ausztrál kutatók az általuk kifejlesztett rákterápiával, amelyben átalakított baktériumból előállított nanosejtekkel hatolnak be a rákos sejtbe, majd egy másik nanosejttel szállított kemoterápiás szerrel támadják meg a célpontot - közölte a brit Nature Biotechnology szakfolyóirat hétfőn.
2009.07.01. Hírek

Új vények: extra vonalkód, kicsit más forma

Új típusú vényeket vezetett be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és júliustól extra vonalkódot is nyomtatnak a receptre; a változásokról Molnár Márk, az OEP ártámogatási főosztályának vezetője tartott sajtótájékoztatót hétfőn Budapesten.
2009.07.01. Hírek