hírek

Ősszel országos egészségfelmérést végez a KSH

Kérdőíves egészségfelmérést készít ősszel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a kérdezőbiztosok szeptember 15. és október 30. között keresik fel az embereket - mondta el az MTI-nek Tokaji Károlyné főosztályvezető.
2009.06.10. Hírek

Hasonlóan alakul a Nagy-Britanniában képzett férfi és női orvosok karrierje

A Nagy-Britanniában tanult orvosok zöme évekig a NHS (National Health Service, az állami egészségügyi szolgáltató) kötelékében dolgozik, ez rácáfol arra a pletykára, hogy egyre többen hagyják el a NHS-t, mert kiábrándulnak belőle, olvasható a British Medical Journal folyóirat honlapján (bmj.com) megjelent egyik cikkben. Egy másik felmérés szerint a női orvosok nem szenvednek többé közvetlen diszkriminációban.
2009.06.09. Hírek

A halak farka magyarázatot adhat a sebgyógyulás kulcsára

A sebek és horzsolások fertőtlenítésére széles körben használt hidrogén-peroxid a sebgyógyulásban résztvevő sejteket is a sérült szövetbe csábítja, derült ki egy új kutatásból. Amerikai kutatók rájöttek, hogy a zebrahalak farkának sérülésekor hidrogén-peroxid szabadul fel a sebből a környező szövetekbe, ez odavonzza a fehérvérsejteket és így a sebgyógyulás megkezdődik.
2009.06.09. Hírek

Egy tízéves kislány harca a mellrákkal

Az auslami tízéves Hannah Powell sokkolta a világot, mikor áprilisban mellrákot diagnosztizáltak nála. De még az első kemoterápiás kezelése után is hősiesen küzd, és eltökélte, hogy legyőzi a betegséget.
2009.06.09. Hírek

A nikotin szerepe a hirtelen csecsemőhalálban

Ha már az anyaméhben dohányfüstnek teszik ki a magzatot, akkor gyengülnek a menekülési ösztönei, sebezhetőbbé válik a hirtelen csecsemőhalál szindrómával (SIDS) szemben, sejteti egy patkánykísérlet.
2009.06.09. Hírek

Egyszerűsödtek a fogyókúrás műtétek

Egy új típusú műtét, mely során egymáshoz öltik a gyomorfal két oldalát, ígéretesnek tűnik a hagyományos gyomorbypass-műtétek helyett, derült ki egy klinikai vizsgálat előzetes eredményeiből.
2009.06.08. Hírek

Bővült a debreceni orvoscentrum műveseállomása

Ambulanciával és modern vízgépészeti rendszerrel bővült a Debreceni Egyetem Extracorporális Szervpótló Centruma. A 107 millió forintból megvalósult, 540 négyzetméter alapterületet érintő fejlesztést pénteken adta át Paragh György egyetemi tanár, a centrum vezetője.
2009.06.05. Hírek