hírek

2009 perc az újraélesztés új világrekordja

Vasárnap reggeltől 2009 perc a felnőtt alapszintű egyszemélyes újraélesztés hivatalos világrekordja, amelyet a Debreceni Egyetem Főiskolai karának hallgatói és tanárai állítottak fel - közölte az MTI-vel Bíró Péter, a kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke vasárnap Nyíregyházán.
2009.03.08. Hírek

Egymilliárd forintos kutatásfejlesztési támogatás

Egymilliárd forintos kutatásfejlesztési támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja (MTA SZBK) közös tulajdonában álló DEAK KKK Zrt. - tájékoztatta Kiricsi Imre, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese az MTI-t.
2009.03.08. Hírek

Mobiltelefon, vagy baktériumtelep?

Kórházi dolgozók mobiltelefonjainak 95 százalékán találtak baktériumokat, ráadásul minden nyolcadikon különösen virulens, antibiotikumoknak ellenálló törzset - közölték pénteken török kutatók a BioMed Central elnevezésű tudományos portálon.
2009.03.07. Hírek

Megújul és bővíti szolgáltatásainak körét a siklósi kórház

Megújul és bővíti szolgáltatásainak körét a siklósi kórház: az áprilisban kezdődő és jövő májusra befejeződő, mintegy 880 millió forintos beruházásnak köszönhetően jobb körülmények között és magasabb színvonalon látják el a betegeket - közölte Kanizsai István kórházigazgató pénteken az intézményben sajtótájékoztatón.
2009.03.06. Hírek

A kanyaró megvédheti a gyerekeket az allergiától

Kisebb valószínűséggel fejlődik ki allergia azoknál a gyerekeknél, akiknek korábban volt kanyarófertőzésük - közölték egy nagyszabású európai tanulmány szerzői a Pediatrics című orvosi folyóirat márciusi számában.
2009.03.05. Hírek

Rosszindulatú daganatok ellen nem véd a fokhagyma

fokhagyma az egyik legtöbbet használt fűszernövény, de az eddigi tudományos eredmények nem elégségesek ahhoz, hogy rákellenes gyógyszerré is nyilváníthassák. Korea Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyező Hivatalának véleményét az American Journal of Clinical Nutrition folyóirat közölte.
2009.03.03. Hírek

Őssejtek előállításának legbiztonságosabb módját dolgozták ki

Az eddigieknél biztonságosabb módszert dolgoztak ki brit és kanadai kutatók arra, hogy közönséges bőrsejtekből sokat tudó őssejteket állítsanak elő, ezzel hamarosan kiküszöbölhetik az embrionális őssejtek iránti igényt - közölte online kiadásában a brit Nature tudományos magazin.
2009.03.02. Hírek

B12 vitaminnal súlyos születési rendellenességek előzhetők meg

Teherbe esésük előtt a folsavon kívül elegendő B12 vitamint is kellene kapniuk a nőknek, hogy csökkentsék egy súlyos fejlődési rendellenesség, az idegcsőzáródási zavar kockázatát - közölték írországi vizsgálatuk eredményét kutatók a Pediatrics című szaklap hétfői számában.
2009.03.02. Hírek

Az új gyógyszerek lassan és drágán jönnek

Gyógyító hatású molekulák fölfedezése és állatkísérletes vizsgálata is éveket igényel, de az első, emberen történő megfigyelésektől a forgalomba kerülés engedélyének megadásával az új készítmény átlag további kilenc év múlva jelenhet meg a patikában. Egy, a gyógyszerfejlesztéseket kutató amerikai intézet Outlook 2009 című tanulmánya most jelent meg.
2009.03.02. Hírek

Az egészségügyet is elérte a gazdasági válság

Átalakítják a gyógyszerellátást és megszüntetik a teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét - jelentette be az egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. A Fidesz szerint a miniszter beismerte, hogy a tvk károkat okozott a betegeknek.
2009.02.25. Hírek