hírek

Új eljárással segítik a daganatos gyerekek későbbi gyermekvállalását a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján végeztek onkológiai betegséggel kezelt, pubertás kor előtt álló gyermekeknél petefészekszövet-fagyasztást. Az eljárás során a petefészket eltávolítják, lefagyasztják, majd felnőttkorban visszaültetik a hasüregbe, a későbbi gyermekvállalás érdekében. Gyermekkori daganatos megbetegedések esetében ugyanis, bizonyos gyógyító kezelések mellékhatása (kemo- és sugárterápia, csontvelő transzplantáció) a petefészek elégtelen működéséhez, hormonális zavarokhoz, végül meddőséghez vezethet.
2023.11.20. Hírek

A Magyar Orvosi Kamara megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat el kívánják törölni

Annál is inkább, mivel a 2023.11.14-én megtartott 46. Medicina Fórum konferencián Takács Péter államtitkár még arról beszélt, hogy jobban ki kell használni a munkaköri alkalmasságvizsgálatokban rejlő potenciált, pár órával később viszont már ezzel ellentétes tartalmú törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek.
2023.11.17. Hírek

A magyar beteg - Mit mutatnak a népszámlálás egészségi adatai?

A fővárosban vagy vidéken több a krónikus beteg? Mennyire egészséges a diplomás? Melyik régióban kevesebb az orvos? A WEBBeteg a lakosság egészségével kapcsolatban kutakodott a nemrégiben megjelent 2022-es KSH népszámlálási adatokban és az Eurostat Regionális Évkönyvben.
2023.11.14. Hírek

Édesítőszerekről – A legfrissebb ajánlások tükrében

A közelmúltban nagy port kavartak az aszpartamról szóló hírek, sok félreértés is adódott belőlük. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége most részletesen bemutatja az egyes édesítőszertípusokat, azok jellemzőit és táplálkozás-élettani hatásait.
2023.11.13. Hírek