hírek

Semmelweis Egészségnap decemberben

Bármilyen gyógyszerszedéssel kapcsolatos témában tehetnek fel kérdéseket a látogatók a Semmelweis Egyetem ingyenes rendezvénysorozatának 2019. decemberi programján.
2019.12.03. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Szűréssel és védőoltással a méhnyakrák ellen. Orvoshiány miatt a kórház részlegesen zárva. A megfelelő kép a páciensről. Átadták az új mentőautók első kontingensét. Novemberben újabb tucat praxis üresedett meg. - Többek között ezek voltak a hét hírei az egészségügyben.
2019.11.29. Hírek

Szűréssel és védőoltással a méhnyakrák ellen

Hazánkban évente 400 nő hal meg méhnyakrákban és 1200 új megbetegedést regisztrálnak. A nők védelme érdekében térítésmentes méhnyakszűrés működik Magyarországon, a serdülő lányok pedig ingyenes HPV elleni védőoltásban részesülhetnek - írta az Emmi közleményében.
2019.11.28. Hírek

Orvoshiány miatt a kórház részlegesen zárva

Az intenzív ágyak harmadán nem fogadhatott betegeket a Veszprém megyei kórház a hétvégén – értesült a Népszava. Mint írták, Veszprém megye legnagyobb betegellátó intézménye, a Csolnoky Ferenc Kórház „a továbbra is fennálló szakember hiányra” hivatkozva jelentette a hatóságoknak a hétvégén, hogy intenzív osztálya ágyainak harmadát nem tudja használni.
2019.11.28. Hírek

Átadták az új mentőautók első kontingensét

A kormány jelentős erőfeszítéseket tesz az életmentés folyamatos fejlesztéséért - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, amikor átadta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új mentőautóinak első kontingensét.
2019.11.27. Hírek

Múlt héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

"Emberi hibák előfordulnak, de működik a 112. Megépítjük a magyar egészségügy zászlóshajóját – Bedros J. Róbert a dél-budai szuperkórházról. Kínai-magyar egészségközpontot avattak Budapesten. Pert nyert a Honvédkórház ellen a nővér. Receptköteles lesz több népszerű fájdalomcsillapító. Törekedni kell a helyes antibiotikum-használatra - Többek között ezek voltak a hét hírei az egészségügyben.
2019.11.26. Hírek

Novemberben újabb tucat praxis üresedett meg

A háziorvosokból négy budapesti, a III., a VIII., a X. és a XIX. kerületben található, egy-egy üresedés Ózdon, Dunaújvárosban, Győrságon, Hevesen, Újszászon, Dunaföldváron és Rédicsen következett be. A fogorvosi praxis a Zala megyei Gelsén szűnt meg.
2019.11.26. Hírek

Alacsony dózisú CT-vel a tüdőrák ellen

A tudomány mai állása szerint a tüdőrák a megelőzhető, szűréssel korán felismerhető rosszindalatú daganatok közé tartozik, ezért hazánk modellprogramot indított az alacsony sugárdózisú CT-vizsgálattal történő szűrésre, idén kilenc, a következő két évben pedig harminc további intézmény csatlakozik a programhoz, írja az Emmi sajtóközleményében.
2019.11.25. Hírek

Először hibernáltak élő embert egy műtét során

A New Scientist információi szerint először fordult elő, hogy orvosok egy műtét során élesben is hibernációt alkalmaztak egy élő emberen: a kísérleti beavatkozás lényege, hogy a rendkívül súlyos sérülést szenvedő ember testét jelentősen lehűtik, ezzel a sejtjeinek tevékenységét szinte a mozdulatlanságig lassítva, lecsökkentve így a sejtek oxigénigényét, és így lehetővé válhat olyan sérülések kezelése is, melyek más esetben szinte biztos halállal végződnének.
2019.11.22. Hírek