hírek

Ingyenes prosztatarák szűrést és prevenciós napot szervez a Semmelweis Egyetem

Kétszer gyakoribb a prosztatarák kialakulásának esélye azoknál, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, vagy egyeneságon emlődaganatot diagnosztizáltak. A felmenőktől is örökölhető rosszindulatú kórkép Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok az ötven éves kor feletti férfiak körében. A Semmelweis Egyetem most azoknak szervez ingyenes szűrőnapot, akiket leginkább fenyeget a prosztatarák kialakulásnak veszélye. Vagyis olyan 45-75 éves férfiakat várnak, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget, de a szülők prosztata-, vagy mellrákja miatt érintettek lehetnek. A november 10-én 14-17 óra között a Semmelweis Urológiai Klinikáján megrendezett esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
2023.10.31. Hírek

Új funkciókat kapott a Semmelweis HELP applikáció

Válaszul a felhasználói igényekre két új funkcióval bővült a Semmelweis Egyetem ingyenes tünetellenőrző applikációja. A Semmelweis HELP használói immár a hozzájuk legközelebb eső sürgősségi ellátóhelyet is egy gombnyomással megtalálhatják a surgossegi.info és a Semmelweis HELP együttműködése révén. Emellett az eddig csak a webalkalmazáson elérhető tudástár mostantól a mobilapplikáció felületén is látható. Az alkalmazás frissítésével október 26-tól érhetőek el az új funkciók.
2023.10.27. Hírek

Rendszeres hüvelyi kenetvétellel csökkenthető a koraszülések kockázata

A várandósok rutinszerű hüvelyflóra szűrésével jelentősen visszaszorítható a népbetegségnek számító koraszülés kockázata. Erre jutottak minden eddiginél átfogóbb, csaknem 150 000 terhességet vizsgáló elemzésükben a Semmelweis Egyetem kutatói. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2020-ban világszerte 13,4 millió baba született a várandósság 37. hete előtt. Évente többszázezer koraszülött életét nem sikerül megmenteni. Átlagosan 29%-kal csökkenthető a koraszülések kockázata az abnormális hüvelyflóra terhesség alatti szűrésével – írják a Scientific Reports nevű szaklapban nemrég megjelent tudományos publikációjukban a Semmelweis Egyetem nőgyógyászai.
2023.10.24. Hírek