hírek

Átszervezik a sürgősségi gyermekellátást

Hét centrumba szervezi a kormányzat a gyerekek sürgősségi és baleseti ellátását, az átalakítást már el is kezdték – írja a nepszava.hu. A mintegy 14 milliárdos program célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, legfeljebb 90 percen belül hozzájussanak a legkorszerűbb ellátáshoz a gyerekek.
2019.06.04. Hírek

Robotsebészet: túl drága és kevés a haszna

Egyre gyakrabban alkalmaznak robotokat műtétek során, ezek a költséges műtéti módszerek azonban csak kevés előnnyel járnak. A bécsi Ludwig Boltzmann Intézet 28 klinikai tanulmányt elemző jelentése a robotok segítségével végzett mellkasi és hasi műtéteket vizsgálták - írta az informed.hu.
2019.06.04. Hírek

Zenével segítik a koraszülöttek agyának fejlődését

Újszülöttek számára írt zenével serkentik a koraszülöttek agyának fejlődését svájci kutatók, akik az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban bemutatták, hogy jobban fejlődnek az ilyen zenét hallgató koraszülöttek neurális hálózatai, különösen az a hálózat, amely az érzékelésben és észlelésben játszik szerepet.
2019.06.03. Hírek

Kutatás a hiányszakmák területén - ott van az egészségügy is

A munkaerőhiány a versenyszférában a mérnöki tevékenységnél, az ipari ágazaton belül a fizikai munkát igénylő állásokban, a közszférában pedig az orvos, a szakápoló és a közegészségügyi szakértői pozícióban jelentkezik leginkább - derül ki a Szent István Egyetem kutatásából, amelyet a BDO Magyarország támogatott.
2019.06.03. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Sok beteg nem szedi rendesen a felírt gyógyszereket. Büntetlenül hazudnak maguknak doktori címet egyre többen. A csecsemők elvárják a körülöttük lévő felnőttektől, hogy tanítsák őket. Nem várt tovább, patikát épített magának a gyógyszerész. Az antibiotikum rezisztenciától a Tbc elleni küzdelemig. Kivéreznek a pályázó praxisközösségek? - Többek között ezek voltak a hét hírei a egészségügyben.
2019.06.01. Hírek

WHO: a kiégés is betegség

Ismét felülvizsgálták a WHO betegségeket és rendellenességeket jegyző listáját, az International Classification of Diseases-t (ICD) – számol be az IFLScience. A jegyzékbe a kiégés is bekerült, a WHO szerint az állapotot a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz okozza.
2019.05.31. Hírek

Sok beteg nem szedi rendesen a felírt gyógyszereket

A feledékenység, a tájékozatlanság és az interneten fellelt hamis információk is közrejátszanak ebben. Nagyon kevés beteg szedi helyesen a számára felírt gyógyszereket, derült ki egy szakmai konferencián, amiről a Magyar Nemzet számolt be.
2019.05.31. Hírek

Elindult a világ legnagyobb gyógyszerszállító drónszolgáltatása

A világ legnagyobb gyógyszerszállító drónszolgáltatása indult el Ghánában – jelentette be a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI), amely szerint a kezdeményezés révén 12 millió embert tudnak ellátni védőoltásokkal, vérrel és életmentő gyógyszerekkel a nyugat-afrikai országban.
2019.05.31. Hírek

Rábólintott a WHO a tradicionális kínai orvoslásra

A kínai orvoslás több mint kétezer éves, még ma is több száz országban használják a gyógynövényekre, különböző állati testrészek feldolgozására és tűk strategikus bökdösésére alapuló, tradicionális kínai medicinát (traditional chinese medicine, TCM).
2019.05.31. Hírek

Ilyen még nem volt: hatosikrek születtek!

Történelmet írt Krakkóban egy néhány nappal ezelőtt még egygyermekes család. Május 20-án, az életkorával megegyezően várandóssága 29. hetében járó hölgy egyszerre hat gyermeknek adott életet, akik 890 gramm és 1300 gramm közötti súllyal születtek.
2019.05.30. Hírek

Hivatalosan is betegség lett a játékfüggőség

Genfben tartja közgyűlését az Egészségügyi Világszervezet, ahol most hivatalosan is elfogadták a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló ICD -jegyzék 11. módosítását, amibe még tavaly júniusban bekerült a játékfüggőség is. Az új besorolás 2022. január 1-től lép hatályba.
2019.05.30. Hírek