hírek

Vérteszt a krónikus fáradtság szindróma kimutatására

A Stanford University School of Medicine kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent cikkében arról számol be, hogy egy tesztelési fázisban levő vérteszt segítségével lehetségessé válhat a krónikus fáradtság szindróma (CFS) egyszerű diagnózisa.
2019.05.28. Hírek

Az antibiotikum rezisztenciától a Tbc elleni küzdelemig

Prof. Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára vezetésével utazott magyar delegáció az Egészségügyi Világszervezet 2019. május 20-28. között Genfben rendezett 72. közgyűlésére (World Health Assembly/WHA) - tudatta közleményében az Emmi.
2019.05.27. Hírek

Kivéreznek a pályázó praxisközösségek?

A túlélésért küzdenek, és lassan a szakmai feladatok helyett csak arra tudnak koncentrálni, hogy valahogy megússzák, hiszen visszalépniük már nem lehet. Hiába értek el elismerésre méltó szakmai eredményeket, lassan felőrlődnek az erők, idegek az örökös fizetési problémák miatt.
2019.05.27. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Rákkutatás: kulcsszerepük lehet a magyar szakembereknek. Fontos oltás hiányzik a patikák polcairól. Külföldről pótolják a hiányzó K-vitamin injekciót. Személyre szabott terápiák vizsgálatát végzik majd. A szexuális irányultság a személyiség tulajdonsága. Vényköteles lesz több ibuprofén tartalmú gyógyszer. - Többek között ezek voltak a hét hírei a egészségügyben.
2019.05.25. Hírek

Külföldről pótolják a hiányzó K-vitamin injekciót

Külföldről ötezer-ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára a gyógyszer-nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), így a jelenlegi hiány megoldódik - közölte a hatóság az MTI-vel.
2019.05.24. Hírek

Rákkutatás: kulcsszerepük lehet a magyar szakembereknek

A korábbinál szélesebb körű nemzetközi együttműködésre nyílik lehetősége Magyarországnak azzal, hogy Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter kezdeményezésére csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségéhez (IARC) - tudatta az Emmi közleményben.
2019.05.24. Hírek

A szexuális irányultság a személyiség tulajdonsága

A szexuális irányultság nem jelent stigmát, az csak egy, de lényeges vonása az érintettek sokszínű személyiségének - írta közleményében az alapvető jogok biztosa és két helyettese a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából múlthéten.
2019.05.22. Hírek

Fontos oltás hiányzik a patikák polcairól

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, június 17-ig, gyártási gond miatt – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisából.
2019.05.22. Hírek

Egyre több fiatal küzd bélrákkal a fejlett országokban

Egyre több 50 év alatti felnőttnél diagnosztizálnak bélrákot a fejlett országokban két nagyszabású tanulmány szerint. Bár a fiatal felnőttek esetében a bélrákos esetek száma alacsony, a kutatók kimutatták, hogy arányuk meredeken emelkedik a 20-29 évesek körében.
2019.05.21. Hírek