hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Képviselői bér lenne reális az orvosoknak. Szoftverfejlesztésekkel bővül jövőre az EESZT. Ősztől lakossági szűréseket végeznek a medikusok. Nyári kurzus a Semmelweis Egyetemen a digitalizáció hatásáról. Megjelent a centripetális infekciókontroll kézikönyve. Szolgálati lakás üres praxist betöltő háziorvosoknak. Több hálapénz, több beavatkozás, de ez egyáltalán nem jó. Képalkotó diagnosztikai labort avattak Nagyatádon. Alapkutatással a szuperbaktériumok ellen. Fókuszban az egyetemisták egészsége. - Többek között ezek voltak a hét hírei a egészségügyben.
2019.05.18. Hírek

Alapkutatással a szuperbaktériumok ellen

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban születő egyedi ötletek áttörést hozhatnak az egyre fenyegetőbb antibiotikum-krízisben. Pál Csabát és fiatal kutatótársait mutatja be A mi Akadémiánk című videósorozat második része, melyet az Akadémiai Dolgozók Fóruma készített.
2019.05.17. Hírek

Fókuszban az egyetemisták egészsége

Az egyetemistákat is górcső alá veszi a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. A 2018 - 2019-es tanévtől kezdve kiemelt célcsoportok közé tartoznak a felsőoktatási hallgatók, hiszen nagyon fontos, hogy idejekorán kiderüljön, hogy mennyire érintettek egy-egy betegséget illetően.
2019.05.17. Hírek

Képviselői bér lenne reális az orvosoknak

A keveset próbálják úgy elosztani, hogy több legyen, ez pedig nem megy. Az egészségügy problémáját nem lehet csak pénzzel megoldani, de pénz nélkül sem – erről beszélt a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének főtitkára.
2019.05.16. Hírek

Igazi "Vészhelyzet" a traumatológián – sztrájk a francia kórházakban

Létszámhiány van a francia kórházakban, ezért a sztrájkolók egyik fő követelése az, hogy vegyenek fel új munkatársakat, illetve hogy a szerződéses alkalmazottakat véglegesítsék. Ezzel pontosan szembemennek Macron elnök reformjaival. Maga a sztrájk ezért az új közszolgálati törvény ellen is irányul.
2019.05.16. Hírek

Kötelezővé tehetik a kanyaróoltást Németországban

Kötelezővé tehetik a kanyaró elleni oltást a kisgyermekek számára Németországban, a szövetségi egészségügyi minisztérium javaslata szerint akár ki is tilthatják őket az óvodákból, ha szüleik nem gondoskodnak a védőoltásról.
2019.05.15. Hírek

A vidéki emberek elhízottabbak, mint a városiak

A vidékiek már elhízottabbak, mint a városiak. Ez derült ki egy, a Nature-ben publikált tanulmányból, amelyben az emberek testtömeg-indexének változásait figyelték az elmúlt 30 évben - számolt be az Euronews.
2019.05.15. Hírek

Ősztől lakossági szűréseket végeznek a medikusok

A Semmelweis Egyetemen minden karon és évfolyamon tantárgyként vezetik be ősztől a rendszeres a testnevelést. Tanulmányi kredit pontot kapnak ősztől azon orvostanhallgatók, akik tantárgyi keretek között megvalósuló egészségfejlesztési tevékenységet, szűréseket végeznek.
2019.05.14. Hírek