hírek

A génszerkesztett babák korát éljük

Génmanipulált gyerekek, DNS-kísérletek és illegális, embriókon végzett szűrővizsgálatok. Már rég nem a klónozás a trendi téma a kutatók körében. A cégek pedig az üzleti lehetőséget is meglátták az egyre vonzóbb géntérképes vizsgálatokban.
2019.05.07. Hírek

A legtöbben ide nem jutnak be, amíg élnek

Mi történik egy patológián, hogyan dolgoznak a boncmesterek? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézetében. Bagi János boncmester szerint egészen máshogy néz ki a munkájuk, mint ahogy a bűnügyi sorozatokban látni lehet.
2019.05.06. Hírek

Szeptemberben jöhet a fogorvossztrájk

Nem történt előrelépés, a kormányzat továbbra sem hajlandó azt a több tízmilliárd forintot betenni a fogászati kasszába, amennyi a közfinanszírozott praxisok orvosai szerint már évek óta hiányzik a finanszírozásból, és ami miatt sokszor annyi pénzt sem kapnak egy-egy beavatkozásért, amennyi fedezné az általuk megvásárolt alapanyagok és kellékek árát.
2019.05.06. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Lehet-e égés és füts nélkül is dohányozni? Új 128 szeletes CT-berendezést avattak Törökbálinton. Elismerte felelősségét a Bajcsy Zsilinszky kórház. Páviánszív, disznóvese: a szervátültetés jövője. Bárki segíthet önkéntesként a mentőszolgálatnak. Folytatódik a Szilvásy-per, fellebbezett az ügyészség. Elkezdődik a budapesti biotechnológiai tudáspark kialakítása. - Többek között ezek voltak a hét hírei a egészségügyben.
2019.05.04. Hírek

Így szűnik meg a szakemberhiány az egészségügyben

A legrövidebb időn belül elő fog állni az a helyzet, hogy a háziorvosok az alapellátásban egyéb szakvizsgáikat is használhatják - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Kásler Miklós. Már készül az erről szóló jogszabály.
2019.05.03. Hírek

Nem csak a pénzhiány veszélyezteti az egészségügyet

Az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos információbiztonsági követelmények világszerte egyre szigorúbbá válnak. Ebből a szempontból az USA-ban különösen figyelnek a biztonságra, ennek ellenére még ott is nagyon sok probléma kerül felszínre.
2019.05.03. Hírek

Elkezdődik a budapesti biotechnológiai tudáspark kialakítása

Egészségipari-biotechnológiai tudáspark jön létre a főváros VIII. kerületében, az új központ a piaci igényeknek megfelelő, a betegellátásban gyorsan hasznosítható kutatásokat végez majd, és az egészségipari igényekhez illeszkedő szolgáltatásokat nyújt.
2019.05.02. Hírek

900-an karanténban kanyaró gyanúja miatt

A múlt héten több mint 900 embert helyeztek karanténba kanyarós megbetegedés gyanúja miatt Los Angeles két egyetemén - jelentették be pénteken az említett oktatási intézmények.
2019.05.01. Hírek

Bárki segíthet önkéntesként a mentőszolgálatnak

Ma már számtalan lehetőség van az önkéntességre, de kevesen tudják, hogy az Országos Mentőszolgálat is rendszeresen szervez ilyen programokat. Az önkéntesek lehetnek például gépjárművezetők, akiket ugyanolyan esetekhez riasztanak, mint a hivatásos mentőket.
2019.05.01. Hírek

Páviánszív, disznóvese: a szervátültetés jövője

Végstádiumú betegségekben szenvedő emberek milliói várnak alkalmas beültethető szervekre szerte a világon, minthogy ezek jelentik az életben maradásuk egyetlen reménysugarát. Talán nincs már messze az idő, hogy lehetséges lesz az eltérő fajok közötti szervátültetés.
2019.04.30. Hírek