hírek

Radioembolizáció: új remény sok hazai májrákos betegnek

Nemrég Magyarországon egy májdaganatos beteg (egy 72 éves férfi) megkapta az első radioembolizációs kezelést. Hozhat-e ez áttörést a rákellenes harcban? – erről kérdezte a NLCafé dr. Bánsághi Zoltánt, a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikájának igazgatóhelyettesét, a műtétet vezető főorvost.
2019.02.14. Hírek

A Facebook nem orvosi gyorstalpaló

Szakemberek szerint meglepően sok orvostudománnyal kapcsolatos hír kering a legnagyobb közösségi oldalon, ezek nagy része azonban nem igaz, vagy súlyos félreértésen alapul.
2019.02.13. Hírek

Élesben működik a gyógyszerazonosítás

Új gyógyszerazonosítási rendszert vezetnek be 2019. február 9-től az Európai Unióban, amelynek célja, hogy visszaszorítsa az Unió egyes országait különösen sújtó gyógyszerhamisításokat azzal, hogy a gyártótól a gyógyszertárig ellenőrzi a gyógyszerek útját, azok eredetiségét, tájékoztatta lapunkat az OGYÉI.
2019.02.12. Hírek

A gömbhal ihlette a gyomordaganat elleni okospirulát

Tudósok olyan kocsonyás állagú tablettát fejlesztettek ki, amely a gyomorba jutva pingponglabda méretűre fújódik fel, akár egy gömbhal, és segítségével meg lehet figyelni a fekélyeket és daganatokat - írja a BBC News.
2019.02.11. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Új ajánlások a magas vérnyomás kezelésére. Hogyan kerülhet egy gyógyszer 68 millió forintba? A következő 20-30 év vezető problémája a nyaki gerinc megbetegedése lesz. Betegségben tölti élete utolsó 15 évét a magyar. Hálapénzmentessé nyilvánították a szegedi MÁV-rendelőt. Védőháló praxisközösséget hozott létre négy település. - Többek között ezek voltak a hét hírei a magyar egészségügyben.
2019.02.09. Hírek

Világszerte nőtt az öngyilkosságok száma

Meghaladta a 800 ezret az öngyilkosságok száma 2016-ban, ám a világ népességének növekedése miatt arányuk mintegy egyharmaddal csökkent 1990 óta a British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint.
2019.02.08. Hírek

Hogyan kerülhet egy gyógyszer 68 millió forintba?

Hatalmas indulatokat keltett annak a hatéves nagybeteg kislánynak az esete, akinek állapotán talán javíthatna egy 68 millió forintba kerülő gyógyszer, de a szakemberek megítélése szerint a gyógyulás esélye olyan csekély, hogy nem éri meg a hatalmas költségeket.
2019.02.08. Hírek