hírek

VR-játék segíthet az ADHD diagnosztizálásában

A VR egy új dimenziót nyitott meg a játékiparban, és a tudósokat is egyre többet foglalkoztat az, hogy miként lehetne az orvostudományban is hasznát venni a virtuális valóságnak. Kutatók nemrégiben az ADHD diagnosztizálásában látták meg a szerepét.
2023.09.29. Hírek

Örökletes szívbetegségek: minden kétszázadik magyar érintett

Hazánkban minden kétszázadik újszülött örökletes szívbetegséggel jön világra. A genetikai hátterű szívbetegségek, a szívizomsejtek károsodásával járó úgynevezett kardiomiopátiák 50 százalékban továbböröklődnek, ezért fontos a családtagok vizsgálata, a megelőzés, az életmódbeli tanácsok betartása és a rendszeres orvosi kontroll – hívta fel a figyelmet a szív világnapja alkalmából dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Bristol Myers Squibb gyógyszervállalat rendezvényén a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikán.
2023.09.29. Hírek

Biztonságosabb onkológiai terápia

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában végeztek speciális sugárkezelést az Elekta legmodernebb, kép-, és felszínvezérléssel felszerelt lineáris gyorsítójával. A rendszerrel a terápia rendkívül nagy pontossággal végezhető, így biztonságosabb és minimális a mellékhatások kialakulásának veszélye.
2023.09.28. Hírek

Az ELTE genetikusai megfejtették az öregedés titkát?

Az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám izgalmas áttörést értek el az öregedés megértésében. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a „transzpozábilis elemek” mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják a genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat. Eredményeik a rangos Nature Communications folyóiratban jelentek meg.
2023.09.25. Hírek