hírek

Elsőként fejlesztett a terhességi diabétesz korai kimutatására alkalmas módszert a Semmelweis Egyetem

Bár az egyik leggyakoribb kórkép a várandósság alatt, a terhességi cukorbetegség korai előrejelzésére eddig nem létezett megfelelően hatékony módszer. A Semmelweis és a Debreceni Egyetem munkatársainak a világon először sikerült olyan paramétereket beazonosítaniuk, melyek segítségével közel 100%-os pontosággal megállapítható már az első trimeszter során, kinél alakul ki terhességi cukorbetegség. Eredményeikről a kutatók a közelmúltban tudományos publikációban is beszámoltak egy rangos szaklapban.
2023.09.12. Hírek

Friss tanulmány az autizmus korai felismerésére

A JAMA és a JAMA Network Open folyóiratban megjelent klinikai tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy akár már 16-30 hónapos gyermeknél is meg lehetne állapítani az autizmust a szemmozgásaik megfigyelésével.
2023.09.11. Hírek

Egy új tesztelés kimutatja, hogy a beteg valóban allergiás-e a penicillinre

A penicillin az egyik legtöbbször alkalmazott antibiotikum, ám a szer által kiváltott allergiás reakció miatt sokan nem használják. Érdemes azonban tudni, hogy a valódi penicillin allergia ritka, és sokakat túldiagnosztizálnak. Egy új módszer azonban hatékonyan kimutatja, hogy a beteg valóban allergiás-e a készítményre.
2023.09.08. Hírek

Új terápiás lehetőségeket alapozhatnak meg autoimmun hátterű ízületi gyulladások esetében

Az autoimmun hátterű ízületi gyulladások, például a rheumatoid arthritis, hatvan-nyolcvanezer ember életét keserítik meg Magyarországon. Németh Tamás, az MTA–SE Lendület Transzlációs Reumatológiai Kutatócsoport vezetője szerint rajtuk úgy lehet a legjobban segíteni, ha új támadási célpontokat azonosítunk a jövőbeli gyógyszerek számára. Egy ilyen célpont lehet a szinoviális fibroblaszt nevű sejt, amelynek jelátviteli folyamatait igyekszik feltérképezni a kutatócsoport.
2023.09.07. Hírek

Nagyon magas a parlagfű pollenszórása

Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a héten jelentős változás nem várható - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden az MTI-t.
2023.09.06. Hírek

Megújult külsővel az orvostudomány szolgálatában!

Babits Mihály szerint így tavasszal még „A fázós öreg föld is új ruhájára vár”. A tavaszi újjászületés jegyében örömmel jelentjük, hogy portálunk is új ruhát öltött magára: olvasóinknak egy formájában frissebb és funkcióiban gazdagabb portállal szeretnénk megköszönni eddigi hűségüket!
2023.04.24. Hírek