hírek

Labor helyett: vizeletvizsgálat pelenkával

A laboratóriumi vizeletvizsgálathoz hasonló pontosságot ígér kínai kutatók újdonsága, egy olyan, otthon használható „okospelenka”, amely azonnal visszajelzést ad a vizelet fontos egészségügyi paramétereiről.
2023.04.11. Hírek

Több mint 8700-an haltak meg tavaly eutanázia által Hollandiában

Az előző év adataihoz képest tavaly 14 százalékkal több, 8720 ember halt meg eutanáziával Hollandiában - tájékoztatott a The Dutch News című angol nyelvű holland hírportál csütörtökön, a Regionális Eutanázia Felülvizsgáló Bizottság (RTE) legfrissebb adataira hivatkozva.
2023.04.06. Hírek

Ügyeleti rend szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak a hosszú hétvégén

Április 7-én, nagypénteken, április 9-én, húsvétvasárnap és április 10-én, húsvéthétfőn kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán az MTI-vel.
2023.04.05. Hírek

Ráknagyhatalom vagyunk, de fordul a kocka

Magyarországon 1200 nem diagnosztizált tüdőrákost veszítünk el évente, egy friss kutatás adatai szerint, az így elvesztett betegek majdnem ugyanannyian voltak, mint a prosztatarákban elhunytak. Viszont 2012-es évhez képest javultak a túlélési mutatók.
2023.04.05. Hírek

Kell-e félnünk a szénhidrátoktól egészségben, betegségben?

A szénhidrátok nagy családjához tartoznak a különböző cukroktól kezdve a gyümölcsökön, zöldségeken, hüvelyeseken, egyes tejtermékeken keresztül egészen a kenyerekig, tésztáig, rizsig, gabonákig és alternatív gabonákig sok minden. Mindezekből kitűnik, hogy nem egyszerűen energiaforrásról beszélünk, hiszen ezek az élelmiszercsoportok számtalan értékes, nélkülözhetetlen tápanyagot, pl. vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, rostokat is tartalmaznak.
2023.04.05. Hírek