hírek

Az antibiotikum-kutatás új vizsgálati módszerét dolgozták ki szegedi kutatók

A korábbinál pontosabban modellezhető a klinikai gyakorlat szempontjából releváns kórokozók új antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának valószínűsége azzal a módszerrel, melyet Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) két nemzetközileg elismert kutatója, Kintses Bálint és Pál Csaba vezetésével dolgoztak ki - tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkársága az MTI-t.
2023.02.20. Hírek

Úttörő lehet a digitális orvoslásban a telemedicina alkalmazása

Új fejezet nyílhat a távorvoslás terén, ami az orvoshiány kezelésében is fontos szerepet játszhat. A telemedicina mellett szóló érv, hogy éves szinten jelentősen csökkentheti a táppénzes napok számát, ugyanakkor a kevésbé fejlett régiókban nem biztos, hogy rendelkeznek a H4D fülkékhez szükséges 5G-s internetkapcsolattal. Ráadásul mindenhol sokan ragaszkodnak a személyes konzultációhoz.
2023.02.20. Hírek

Dórika, az első kiszűrt SMA-s gyermek

Múlt hét pénteken megtörtént az első újszülött korban kiszűrt SMA-s csecsemő génterápiás kezelése a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában. Az Európában is újdonságnak számító korai szűrés eredményeként ő a legfiatalabb csecsemő, aki a génterápiás kezelésnek köszönhetően tünetmentes életre kap esélyt.
2023.02.17. Hírek