hírek

Egyre több európai országot érint madárinfluenza

Az európai madárinfluenza járvány, amelynek Magyarország is elszenvedője, egyre több országot érint: az utóbbi napokban Ausztria, Németország, Horvátország, Dánia, Hollandia után Olaszország és Svédország is jelezte a betegség jelenlétét vadmadárállományban, illetve baromfitelepeken - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
2016.11.25. Hírek

Tarol az illegális gyógyszer-kereskedelem

Egyre több magyar keresi a gyorsan és könnyen hozzáférhető orvosságokat. Évente legalább 320 millió doboz gyógyszert fogyasztanak a magyarok, ebből körülbelül 170 millió a vényköteles szer.
2016.11.24. Hírek

Megkezdődött hazánkban az influenza elleni védőoltások beadása

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ közösen tájékozatja a lakosságot arról, hogy november elejétől az ország egész területén elérhető a 60 éven felüliek valamint a rizikócsoportba tartozók számára a térítésmentes influenza elleni védőoltás.
2016.11.23. Hírek

Erősödnek a tisztifőorvos járványügyi jogkörei

A tisztifőorvos járványügyi jogköreinek erősítéséről, a leletkiadás rendjéről és új pszichoaktív anyagok kábítószerré minősítéséről döntött kedden az Országgyűlés kilenc egészségügyi tárgyú jogszabály módosításával a kormány kezdeményezésére.
2016.11.23. Hírek

Új antibiotikum-terápia fejlesztésén dolgoznak szegedi kutatók

Új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztencia ellen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az akadémia Szegedi Biológiai Központjának (MTA SZBK) szakemberei egy közelmúltban indult kutatási programban, amely több mint 815 millió forintos uniós és hazai támogatásból valósul meg.
2016.11.22. Hírek

Kórházi nagyvizit - egy önkéntes ápoló tapasztalatai

Mezős Balázs ötven hetet töltött az egészségügyben. Egy felmérés keretében kórházakban interjúztatott, majd önkéntes ápolói munkát vállalt. Az egy év során szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze és publikálta. A projekt célja, hogy rávilágítson a kommunikáció fontosságára és feltárja az egészségügyi rendszer szereplőinek egyéni felelősségét. Mi okozza az orvosok és betegek, orvosok és ápolók, ápolók és betegek közötti feszültségeket, melyek a leggyakoribb konfliktusforrások?
2016.11.21. Hírek

Feloldották az egészségügyi vészhelyzetet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feloldotta a Zika-vírus terjedése miatt február elsején kihirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a zikaláz és szövődményei továbbra is komoly, hosszú távú problémát jelentenek.
2016.11.21. Hírek

Lefagyasztathatta holttestét egy halálos beteg brit lány

Röviddel halála előtt engedélyezte egy brit bíróság egy gyógyíthatatlan rákbetegégben szenvedő, azóta elhunyt lánynak, hogy lefagyasztathassa holtestét annak reményében, hogy később felolvasztják és meggyógyítják. A döntés történelmi jelentőségű a brit joggyakorlatban.
2016.11.21. Hírek