hírek

Osteoporosis Világnap 2016.10.20.

A csontritkulás kezelésében az elmúlt 10 évben igen jelentős eredmények születtek. A fejlett világban megállt a törések számának növekedése, Magyarországon 2011-ig a csontritkulás talaján bekövetkezett törések számának csökkenését sikerült elérni.
2016.10.19. Hírek

Nemzetközi viszonylatban Magyarországon háromszor annyi az amputáció!

A magas és nem javuló amputációs arány, mint az érelmeszesedés egyik végpontja a magyar egészségügy indikátora. Megfelelő statisztikai módszerekkel az EU egyéb országainak adataival összevetve a major amputációk száma kiemelkedően magas, közel háromszorosa más EU országok adataihoz képest.
2016.10.18. Hírek

Kórházi fertőzések: egy jó és egy rossz hír

Jó hírt közölt az ÁNTSZ: az előző évhez képest 2015-ben öt százalékkal csökkent az egészségügyi ellátással összefüggő kórházi fertőzések száma. A rossz hír, hogy a tavasszal történt kórházi fertőzéses halálesetek a megfelelő protokoll betartása mellett is előfordulhatnak.
2016.10.17. Hírek

Hazaküldenék a magyar orvosokat

A nemrégiben nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit kormány hazaküldené a külföldi orvosokat és erősítené a hazai orvosképzést. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint itthon nagy szükség lenne a világlátott, nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező orvosok munkájára.
2016.10.17. Hírek

Fontos az antibiotikumok célzott használata

Nagyon fontos az antibiotikumok célzott, orvosi előírásoknak megfelelő használata, mert nem megfelelő alkalmazás esetén a kórokozók rezisztenciája alakulhat ki az antibiotikummal szemben - hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója.
2016.10.17. Hírek

Magyar startupok mutatkoztak be New Yorkban

Öt magyar startup is részt vehetett a New York-i Techweek fesztiválon és a kapcsolódó szakmai eseményeken a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) InnoTrade programja és a helyi magyar főkonzulátus segítségével, a 2011 óta megrendezett Techweek az egyik legjelentősebb technológiai innovációs eseménysorozat az Amerikai Egyesült Államokban
2016.10.17. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Az ÁNTSZ megalapításának 25. évfordulója. Az újraélesztés nemzetközi napja. A magyar orvosok mintegy 10-12 százaléka dolgozik külföldön. A háziorvosi praxisok informatikai hátterének fejlesztése. Egészségügyi bérrendezés. Többek között ezek voltak a hét hírei a magyar egészségügyben.
2016.10.15. Hírek

Ami ma az egészségügyben van, az a szakpolitika csődje

A magyar orvosok mintegy 10-12 százaléka dolgozik külföldön, az aktív gyógyítókhoz viszonyítva 20 százalék fölötti is lehet az arányuk. A külföldön munkát vállalók visszatérését sok minden más mellett az is hátráltatja, hogy a hazai kórházakban elutasítják a kinti tapasztalatok hasznosítását - hangzott el egy az orvoshiánnyal, -migrációval foglalkozó háttérbeszélgetésen.
2016.10.14. Hírek

Október 16: az újraélesztés nemzetközi napja

Amikor társunk összeesik az utcán, az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, és még mindig évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául Magyarországon. Október 16-a az újraélesztés napja – az Országos Mentőszolgálat Alapítvány idén is különleges akcióval hívja fel a lakosság figyelmét.
2016.10.14. Hírek

A látásvesztések egy része megelőzhető lenne

Évente ezer ember veszíti el a látását Magyarországon cukorbetegség miatt, pedig ezeknek az eseteknek a 90 százaléka megelőzhető lenne szűréssel - mondta a Vakok Állami Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
2016.10.14. Hírek