hírek

A nyers tej is okozhat vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást

Csípés nélkül is okozhat megbetegedést az egyébként kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsencephalitis), a nyers házi tej is lehet vírushordozó - figyelmeztetett Schneider Ferenc infektológus, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház osztályvezető főorvosa.
2016.09.23. Hírek

Kanyarójárvány van Romániában

Kanyarójárvány van Romániában - jelentette be szerdán a bukaresti egészségügyi minisztérium, arra hivatkozva, hogy az év első hónapjában 675 megbetegedést regisztráltak a hatóságok, és a betegség két kisgyerek halálához vezetett, egy harmadik esetében pedig feltételezhető, hogy a kanyaró volt a halál oka.
2016.09.22. Hírek

Kérdéses a betegadatok sorsa

Az adatvédelmi hatóság is vizsgálatot folytat az új háziorvosi törzskartonok ügyében, a tervezetből ugyanis nem egyértelmű, miképpen használják fel a betegek adatait, és az érintettek megfelelő tájékoztatást kapnak-e arról, mely adatok megadása kötelező – tudta meg a Magyar Nemzet. A begyűjtött információk segítségével a kormány nemzeti egészségfelmérést szeretne, ám az orvosok aggódnak, hogy nem lesz idejük ellátni a pácienseket, ha fél órát vesz majd igénybe egy adatlap kitöltése.
2016.09.22. Hírek

Egészségügyi érdekképviseletekkel egyeztetett az államtitkár

Egészségügyi érdekképviseleti szervezetekkel egyeztetett Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az ágazati bérmegállapodás gyakorlati végrehajtásának ellenőrzéséről, a cafeteria kiterjesztésének áttekintéséről, valamint a munka- és védőruházat juttatásának felülvizsgálatáról.
2016.09.22. Hírek

Teljes abortusztilalom jöhet Lengyelországban

A lengyel klérus által támogatott jogszabály teljesen betiltaná a művi terhességmegszakítást: azt még a megerőszakolt és az életképtelen magzatot váró nőknek sem engednék. Mindezt abban a Lengyelországban, ahol már így is a világ egyik legszigorúbb abortusztörvénye van hatályban.
2016.09.21. Hírek