hírek

Meghalt Lux Elvira szexuálpszichológus

87 évesen szerdán elhunyt Lux Elvira, szexuálpszichológus, író, adjunktus, a Magyar Szexológiai Társaság elnöke. 2002-ben EU miniszteri kitüntetést kapott, 2004-ben életművének elismeréseként megkapta a Batthyány-Strattmann László-díjat.
2016.07.20. Hírek

Ebből még oltári bajok lehetnek - Így szabják át az egészségügyet

Egy régi struktúrára kifejlesztett finanszírozási modell toldozgatásától azt remélik az egészségügy vezetői, hogy az majd a jelenleginél fenntarthatóbb mederbe tereli az egészségügyi ellátást. A finanszírozás bonyolultsága miatt azonban egy nagyobb korrekció váratlan meglepetésekkel szolgálhat - figyelmeztetnek a napi.hu által megkérdezett szakértők.
2016.07.19. Hírek

Ausztrália felszámolta az AIDS-járványt

Ausztráliában többé nem közegészségügyi probléma az AIDS betegség, ami azt jelenti, hogy az ország immár azon kevés államok egyike, amelyeknek sikerült felszámolniuk a járványt - jelentették be vezető kutatók és egészségügyi szakemberek, hozzátéve, hogy a HIV-fertőzöttség terjedése ugyanakkor továbbra is probléma az országban.
2016.07.19. Hírek

Beköltöznek a kórházakba az ÁSZ ellenőrei

Tartós vendége lesz a magyar egészségügyi intézményeknek az Állami Számvevőszék, a közpénzek elköltésének mikéntjét vizsgáló szervezet ugyanis átfogó képet szeretne rajzolni a hazai kórházak működéséről. A számvevők külön is elemzik a kórházak és a korrupció viszonyát és a felsőoktatás ügye is újra napirendre kerül.
2016.07.18. Hírek

Valami történt a kórházakban - rejtélyes számok érkeztek

Májusról júniusra mindössze 135 millió forinttal nőtt a kórházi adósságállomány a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb összesítése szerint. Az adat nem kis mértékben meglepetést keltő, miután eddig rendszerint 3-4 milliárd forint volt a havi növekmény, s a kórházi beszállítók tapasztalatai is szöges ellentétben állnak a számokkal.
2016.07.18. Hírek

A vörös hajért felelős gén fokozza a bőrrák mutációinak kialakulását

A vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős génvariáns jelenléte fokozza a bőrrák genetikai mutációinak kialakulását - mutatták ki a világon elsőként a brit genetikai kutatóintézet, a Wellcome Trust Sanger Institute és a Leeds-i Egyetem munkatársai, hozzátéve, hogy ennek a génvariánsnak a hordozása olyan, mintha az ember plusz 21 évig lenne kitéve a napsugárzás hatásainak.
2016.07.15. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Augusztustól változik az egészségügyi ellátás finanszírozása, a múlt héten megjelent Top100-as orvosi lista egyes vélemények szerint káros és abszurd, januártól külön díjazás fejében a háziorvosok megkezdik a törzskartonok kitöltését. Többek között ezek voltak a hét hírei a magyar egészségügyben.
2016.07.15. Hírek

Ennyit érnek a magyar kórházak

Összesen 96 kórház hatféle biztosítási kockázatára írt ki nyílt közbeszerzést az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A két évre szóló védelem ellenértékét az ajánlatkérő 2 milliárd 322 millió forintra becsüli.
2016.07.15. Hírek

Védőoltást fejlesztettek ki a demencia ellen

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent, több mint 47 millió ember küzd a betegséggel. Az új oltóanyag segítségével elejét lehetne venni, hogy évente mintegy 7,5 millió ember váljon demenssé.
2016.07.15. Hírek

A szülés nem betegség

Kézenfekvő, hogy a szülés élménye kihat a további gyerekvállalásra, sokan a szörnyű emlékek miatt nem vállalnak több gyermeket. Hogy ez ne így legyen, a Népesedési Kerekasztal szemléletváltást sürget a szülészeti ellátásban, javaslataikkal felkeresték a minisztériumot is. Szakértőket kérdeztünk, hogy mi a baj a magyar gyakorlattal.
2016.07.15. Hírek