hírek

Majd' hatvan éve gyógyítja a beteg gyerekeket a pécsi Gothár Ferenc

A második világháború hatására már tízévesen eldöntötte a pécsi Gothár Ferenc, hogy orvos lesz, tanulmányait is ennek megfelelően alakította. Nem kevesebb, mint 58 éve van a pályán, azóta a beteg gyerekeket gyógyítja, de Kovács Ervin pécsi paralimpikon is az ő buzdítására kezdett úszni.
2016.06.30. Hírek

Meghalt C. Molnár Emma pszichológus

70 évesen meghalt C. Molnár Emma pszichológus. Az ELTÉ-n végzett szakember szakterülete a szülés és születés volt, az anyaság, terhesség, az anya és a magzat közötti kommunikáció témakörében jelentek meg publikációi.
2016.06.29. Hírek

Korszerű magzati genetikai szűrést vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen

A leggyakoribb magzati kromoszóma-rendellenességek kiszűrését egyetlen anyai vérvétellel lehetővé tevő eljárást vezettet be elsőként Magyarországon a Szegedi Tudományegyetem Szent Györgyi Albert Klinikai Központja és az UNI-Med Kft. - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2016.06.29. Hírek

Készülhet a zikavírus elleni oltóanyag

Európai kutatók bejelentették, hogy hatékony antitesteket fedeztek fel, amelyek képesek a zikavírus semlegesítésére. Felfedezésük megnyitja az utat a magzatoknál agyi rendellenességet okozó vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt.
2016.06.28. Hírek

Kínában is terjeszkedhet a magyar egészségipar

Jövő tavasszal-nyár elején Magyarország ad otthont a kínai és kelet-közép-európai országok egészségügyi miniszteri találkozójának – mondta el a Magyar Időknek az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.
2016.06.28. Hírek

A helyettes államtitkár nem tud a gyógyszerhiányról

Gyógyszerellátási zavarokhoz vezethet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár beolvasztása a minisztériumba a Magyar Orvosi Kamara szerint. A tárca nem tart ettől. Egy nézői panasz nyomán rejtett kamerával jártunk utána, van-e a patikákban a humán papillomavírus, a HPV-fertőzés esetén használt immunerősítő gyógyszerből.
2016.06.27. Hírek

Bariátriai–metabolikus műtétet végezzünk, vagy gyógyszeres terápiát alkalmazzunk 2-es típusú diabetes esetén? - nemzetközi lapszemle-összeállítás

A korai vagy a halasztott laparoszkópos cholecystectomia az acut cholecystitis előnyös kezelési lehetősége? Az FDA új berendezést hagyott jóvá az insomnia kezelésére, az endoszkópos gyomor remodellálás biztonságos és hozzájárul a hosszú távú fogyáshoz. Nemzetközi lapszemle-összeállításunkat a vezető orvosi portálok anyagaiból válogattuk. A cikkeket teljes terjedelmükben angolul olvashatják.
2016.06.25. Hírek

Fordítva ülünk a lovon - ezért nem jutnak el egyre többen orvoshoz

Az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentésében nemcsak a jól működő finanszírozási modell és az egészségügyre fordított források számítanak, hanem az ágazaton kívül álló társadalmi egyenlőtlenségek hatékony kezelése is - derül ki a Political Capital (PC) tanulmányából, amelyet a Friedrich-Ebert-Stiftunggal közösen, Esélyegyenlőtlenség az egészségügyben címmel szervezett konferencián vettek górcső alá. A napi.hu beszámolója.
2016.06.24. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Éger István szerint sikerült kihozni az elérhető maximumot a bérfejlesztésből, vizsgálják az ombudsman állásfoglalását az otthonszülés ügyében, elkéstek a kórházak adósságrendezésével, százezerrel keresnek kevesebbet az egészségügyben az átlagbérnél.Többek között ezek voltak a hét hírei az egészségügyben.
2016.06.24. Hírek

Klinikai fázisban két, rákbetegségek kezelésére szolgáló molekula

A Servier Hungária francia gyógyszeripari vállalat magyar kutatóinak munkája nyomán klinikai fázisba kerül idén két olyan molekula, amely egyes daganatos betegségekben szenvedőknek újfajta gyógyulási lehetőséget jelenthet a jövőben - számoltak be a kutatás eredményeiről csütörtökön sajtótájékoztatón.
2016.06.24. Hírek