hírek

Újabb engedmény a rezidenseknek

Jelentősen megkönnyítik a szakorvosjelöltek helyzetét azzal, hogy a jövőben kétszáz nap helyett már egy egész évet az eredeti képzőhelytől – kórháztól – eltérő intézményben, külső helyszínen tölthetnek – tudta meg az mno.hu portál. A Magyar Nemzet által megismert törvénymódosításból kiderül az is, hogy a nagyobb fesztiválok helyszínén a jövőben ideiglenes gyógyszertárakat lehet majd felállítani.
2016.05.24. Hírek

Kórházakban is fertőz a rotavírus

2345 jelentett eset, több száz új fertőzés hetente, a kórházi kezelést igénylő betegek közel kétharmada csecsemő és kisgyermek – ez a rotavírus-fertőzések hazai mérlege 2016 első négy hónapjában. Az akár súlyos szövődményekkel, elsősorban kiszáradással járó fertőzés a legkisebbekre különösen veszélyes: a rotavírus-fertőzés miatt évente kórházban ápolt 2000 beteg 61%-a két éven aluli - olvasható a vg.hu internetes portálon.
2016.05.24. Hírek

Megelőzhető a rákbetegségek fele?

Egészséges életmóddal megelőzhető lenne a rákbetegségek 20-40 százaléka és a daganatos betegségek miatt elhalálozások fele - mutatta ki egy nagyszabású amerikai tanulmány.
2016.05.24. Hírek

Kockázatos a kísérleti gyógyszer - megszólalt az OGYÉI

A még nem törzskönyvezett gyógyszerek pluszveszélyt jelentenek, mivel még nem ismert az összes lehetséges mellékhatásuk, használatuk előtt ezért mérlegelni kell, milyen arányban van a kockázat és a várható előny - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója hétfőn az M1-en.
2016.05.23. Hírek

Veszélyes-e a laparoscopos gyomorszűkítés gyermekeknél? - nemzetközi lapszemle-összeállítás

A ticagrelor hatékonyabb, mint az aspirin acut stroke esetén, a szoptatás és az intelligencia összefüggése, veszélyes-e a laparoscopos gyomorszűkítés gyermekeknél? Új irányelv a Helicobacter pylori fertőzés kezelésére. Nemzetközi lapszemle-összeállításunkat a vezető orvosi portálok anyagaiból válogattuk. A cikkeket teljes terjedelmükben angolul olvashatják.
2016.05.21. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Törzskönyv nélküli gyógyszerek adhatnak reményt a daganatos betegeknek, szó sincs egészségügyi pénzesőről, újabb szakszervezet tiltakozik az OEP megszüntetése ellen, jelentős előrelépés a bértárgyalások kapcsán. Többek között ezek voltak a hét hírei az egészségügyben.
2016.05.20. Hírek

Jelenteni kell a zikavírusos eseteket

Június 1-jétől jelenteni kell az esetleges magyarországi zikavírusos eseteket - tájékoztatta az országos tisztifőorvos körlevélben a magyar egészségügyi intézményeket.
2016.05.20. Hírek

Újabb szakszervezet tiltakozik az OEP megszüntetése ellen

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) nem tudja elfogadni azt az eljárást, ahogyan a kormány megszüntetné az Országos Egészségügyi Pénztárat (OEP). A bürokrácia csökkentésként beharangozott kormányzati ámokfutás nem csak a közszférában dolgozókat érinti hátrányosan, hanem az egész ország sorsára kihat.
2016.05.19. Hírek

Milyen táplálékok csökkentik a krónikus gyulladás kockázatát?

A Liverpool-i Egyetem Öregedés és a Krónikus Betegségek Intézete összeállította azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyekkel megelőzhetjük szervezetünkben a krónikus gyulladást, ami – köztudomásúan – hozzájárul a legalattomosabb betegségek, mint a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásához.
2016.05.19. Hírek