hírek

Minden második krónikus beteg megszegi a terápiás együttműködést

A krónikus betegek fele tér el az orvosa által javasolt kezeléstől – mondja Dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze. Az Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara és az egri Eszterházy Károly Főiskola közös kutatása szerint minden ötödik beteg mulasztotta el legalább egyszer bevenni a gyógyszerét a vizsgálat előtti két hétben, tíz százalékuk pedig előző nap szegte meg így a terápiás előírást.
2016.05.18. Hírek

Specializálódhatnak az egészségügyi ápolók

A jövőben új szakirányokat választhatnak, sőt specializálódhatnak is az egészségügyi ápolók - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.
2016.05.18. Hírek

Ez várhat a kórházakra

Szó sincs arról, hogy pénzeső hullana jövőre az egészségügyre, az összevont szakellátásban megjelenő plusz 112 milliárd forintnak alig 10 százaléka jelent valóban pluszforrást - derül ki a jövő évi büdzsé részletes számaiból.
2016.05.18. Hírek

Megindul az egészségügyben foglalkoztatottak bérfelzárkózása

Már az idén kézzelfogható eredménye lesz a bértárgyalásoknak, 2016 júliusától, az állami fenntartású intézmények munkavállalóinak kamarai tagdíját az állam átvállalja, és megindul az egészségügyben foglalkoztatottak bérfelzárkózása is - mondta a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.
2016.05.17. Hírek

Nagy változás a magyar egészségügyben

Mostantól olyan gyógyszerekhez is hozzájuthatnak a hazai kórházak betegei, amelyeket még sehol sem törzskönyveztek, nem kaptak forgalomba hozatali engedélyt a hatóságoktól, de a kettes fázisú gyógyszerpróbákon túl vannak - írja a Népszabadság.
2016.05.17. Hírek

Elköltözhet a Sportkórház

A Honvédkórház mellé építenének fel egy vadonatúj épületet az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) számára. A kórház Alkotás úti épületeit már odaígérték a Testnevelési Egyetemnek, amely előreláthatólag a jövő év második felében veheti birtokba az üressé váló épületeket. A TE új campusa 2018 szeptemberére készülhet el.
2016.05.13. Hírek

Feneketlen kút: mitől lesz jobb a magyar egészségügy?

A jövő évi költségvetés tervezete 167 milliárd forint többletforrást tartalmaz az egészségügyben, de pusztán a többletforrások nem elégségesek arra, hogy minden probléma megoldjon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára egy konferencián.
2016.05.13. Hírek

A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle

Pluszadminisztráció fejében kapnának pénzt a praxisok, év végére kialakítják a kórházak gazdálkodását ellenőrző kancellári rendszert, 2000 milliárd forint válhat köddé az OEP megszűnésével. Többek között ezek voltak a hét hírei az egészségügyben.
2016.05.13. Hírek

2000 milliárd forint válhat láthatatlanná az OEP megszűnésével

Egyelőre inkább csak találgatások vannak az OEP megszűnéséről, bár az már biztos, hogy a jelenlegi formában nem működik majd tovább. Ami sejthető, hogy bár a bürokráciacsökkentés a fő indok, a döntési utak inkább hosszabbodnak majd a jövőben, és a szakmai kérdésekbe is sokkal jobban belefolyhat a politika. Azt pedig senki sem tudja, ettől miért lesz jó a betegnek.
2016.05.11. Hírek

Javulnak a cukorbetegek esélyei - kevesebb halálozás, infarktus, stroke, amputáció

Átütő pozitív tendenciák láthatóak a magyarországi cukorbeteg-ellátásban: 5.800 elkerült halálozás évente, harmadával csökkent infarktus- és negyedével kisebb stroke-veszély, kevesebb amputáció és kevesebb kórházban töltött idő - derül ki a Magyar Diabetes Társaság elmúlt 15 esztendőt átfogó, nagyszabású DIABETES EPI projektjének kutatásából. Mindez egy olyan időszakban, melyben alig félmillióról közel 800 ezerre nőtt az ismert cukorbetegek száma.
2016.05.11. Hírek