hírek

Háziorvosokat díjaztak

Átadták az Év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait szerdán Budapesten, az elismerést tíz határon túli és tíz magyarországi háziorvos vehette át.
2016.05.05. Hírek

Megdöbbentő adatok: emiatt hal meg minden ötödik európai

Több mint egymillió ember halt meg szívrohamban vagy stroke-ban 2013-ban az Európai Unióban: 644 ezer ember szívroham és mintegy 433 ezer ember stroke-ban vesztette életét, ami azt jelenti, hogy valamivel több mint minden ötödik elhalálozást e két betegség okozta. Magyarországon nőtt a szívroham okozta elhalálozás aránya - derült ki az unió statisztikai hivatala, az Eurostat által közzétett adatokból.
2016.05.05. Hírek

“Kulcslyuksebészeti” eljárással mentettek meg egy nyelőcső-elzáródással született csecsemőt

Az országban elsőként, a mellkas felnyitása nélkül, „kulcslyuksebészeti” eljárással mentették meg az életét egy nyelőcső-elzáródással született újszülöttnek a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján. A kisbaba nyelőcsöve nem volt teljes, így táplálni sem lehetett. A nyelőcső meglévő felső és alsó szakaszát három kis metszésen keresztül, thoracoscopiás eljárással egyesítették az orvosok.
2016.05.05. Hírek

Átalakuló egészségügyi szervezetek

A gyógyszerészeti intézetbe integrálódhat a Nemzeti Betegfórum az egészségügyi háttérintézmények átalakítása során – hangzott el egy hétvégi konferencián. A fórum képviselői ezt már „tényként kezelik”.
2016.05.04. Hírek

Tízmilliárd maradt a betegek zsebében

A gyógyszerkasszában 2011-től alkalmazott vaklicites rendszer már tízmilliárd forintnál is többet hagyott a betegek zsebében. Az utóbbi két évben is 760 gyógyszer ára csökkent - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.
2016.05.04. Hírek

Mindössze öt perc jut egy páciensre

Egyre rosszabb hazánk halálozási rátája, miközben egy háziorvosnak 45 beteget kell megvizsgálnia naponta, így minden páciensre csupán 5 percet tud szánni – derült ki a KSH friss jelentéséből. Az adatok szerint hazánk több ponton is jelentősen elmarad az OECD-átlagtól is, például az ápolószemélyzet száma és a kórházi nővérek bére tekintetében.
2016.05.03. Hírek

További fejlesztések a pszichiátriai ellátás területén

A kormány a pszichiátriai, addiktológiai szakterületen eddig végrehajtott jelentős és átfogó fejlesztések után a közeljövőben további, mintegy 11 milliárdos fejlesztéseket tervez - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Kunhalmi Ágnes írásbeli kérdésére.
2016.05.02. Hírek

A balekok tartják el a potyautasokat - Mi a baj a magyar egészségüggyel? 2. rész

Nagy port kavart Lantos Gabriella, a Róbert Kórház operatív igazgatójának írása az orvosbárókról. A cikk második része azt taglalja, hogy a többlet pénz önmagában nem garancia a jó egészségügyi ellátásra. Átlátható finanszírozásra van szükség, csak így szüntethetők meg az egészségügyet szétrohasztó hűbéri viszonyok és javítható a közellátás.
2016.05.02. Hírek

A szakdolgozók bérét kell elsősorban fejleszteni az egészségügyben

A szakdolgozók bérét kell a legnagyobb mértékben és a leggyorsabban fejleszteni az egészségügyben - jelentette ki a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában. Cser Ágnes azt mondta, ők azok, akik "az ágy mellett dolgoznak".
2016.05.02. Hírek

Hamarosan online utaznak a receptek

Folyamatos online kapcsolat, a szabad patikaválasztás megőrzése, egységes, naprakész, biztonságos vényíró program működtetése – sorolta az e-recept tervezett bevezetésével kapcsolatban a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke az általános szakmapolitikai igényeiket. Hankó Zoltán a Medical Tribune, az Infotér Egyesület és a Szinapszis Kft. április 26-ai PharmaInfoTech (PIT 1.0) elnevezésű konferenciáján fejtette ki véleményét.
2016.04.29. Hírek

Decembertől csatlakozhatnak, 2017 őszétől kötelező a közös tér használata

A korábban tervezettnél fél évvel később lesz kötelező csatlakozni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT), hogy az elektronikus személyazonosító igazolvány is kompatibilis legyen a rendszerrel – derült ki a többi közt a Medical Tribune az Infotér Egyesület és a Szinapszis Kft. április 26-ai PharmaInfoTech (PIT 1.0) elnevezésű konferenciáján.
2016.04.29. Hírek