hírek

Az orvosbárókra megy el a pénz - Ön mit gondol?
Mi a baj a magyar egészségüggyel? - 1. rész

Sok orvos nem a közalkalmazotti fizetéséből él, hanem abból a plusz bevételből, amit a magánrendelésben vagy hálapénzben keres hozzá. Azonban ez a plusszbevétel aránytalanul oszlik el az orvosok között: pár ezer "orvosbáró" viheti haza a hálapénz 80 százalékát, ami kb. 50 milliárd forint évente, a többi orvos osztozik a maradékon, már akinek jut belőle. Lantos Gabriella, a Róbert Kórház operatív igazgatójának írása.
2016.04.18. Hírek

Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát

Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát több mint 150 országban, a váltás fontos mérföldkő a veszélyes vírus elleni végső harcban - mondták az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által indított kampány szakemberei a BBC Newsnak.
2016.04.18. Hírek

Megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma

Öt év alatt megduplázódott a pályakezdő rezidensek száma, míg 2010-ben 420, idén 917 fiatal orvos kezdhette meg a szakképzését - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az MTI-vel.
2016.04.18. Hírek

Mézesmadzag az egészségügyben

Lesz béremelés az egészségügyben - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán, azonban annak mértékéről nem nyilatkozott, arra hivatkozva, még folynak az ágazati szereplőkkel a bértárgyalások és a jövő évi költségvetés is formálódik még.
2016.04.15. Hírek

A D-vitamin jelentősen csökkenti a rákkockázatot

A PLOS One című, ingyenesen hozzáférhető tudományos folyóiratban jelent meg a University of California (San Diego) kutatóinak írása, amelyben az emberi szervezet napfény hatására termelt D-vitaminjának elégtelenségével magyarázza a rák kialakulását.
2016.04.15. Hírek

A 3D-s nyomtatás lehet a meddő nők megmentője

Bár a „nyomtatott" petefészek sci-fi-be illő ötletnek tűnik, már tesztelték is nőstény egereken. Az erről szóló tanulmányt a hónap elején publikálták. A kísérletben használt egerek képesek voltak a mű petefészek segítségével egészséges, nemzőképes utódokat kihordani, s mivel a beültetés a hormonális ciklust sem tette tönkre, az anyaállatok szoptathatták is kicsinyeiket.
2016.04.15. Hírek

Fekete ruhás nap az egészségügyben

Sándor Mária, a fekete ruhás nővér korábban közölte, szeretné, ha április 15-én pénteken az egészségügy is csatlakozna a tiltakozásokhoz, ennek jeleként pedig fekete ruhába öltöznének az egészségügyi dolgozók.
2016.04.15. Hírek

Már az idén lehet béremelés az egészségügyben

A Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) még tartanak a tárgyalások az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremelésről, de az emberi erőforrások minisztere azt szeretné, ha már 2016-ban elkezdődne a folyamat. Balog Zoltán az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt mondta, a költségvetésben most van egy olyan többlet, amelyet béremelésre szeretnének fordítani.
2016.04.14. Hírek