hírek

Gyógyíthatatlan daganat megismeréséhez vezethet egy kutatás

Egy eddig gyógyíthatatlan daganattípus jobb megismeréséhez vezethetnek azok a kutatások, amelyeket az ELTE Biológiai Fizikai Tanszék, az Országos Onkológiai Intézet és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet kutatói végeztek: a projekt több mint két éve alatt az onkológusokból, sejtbiológusokból és biofizikusokból álló csoport számos új, ígéretes kutatási irányt tárt fel.
2016.01.13. Hírek

Tovább nőnek a kórházi adósságok

Jó döntésnek tartja a Magyar Kórházszövetség elnöke, hogy a legnagyobb összeget az egészségügyi járóbeteg-szakellátásnak ítélték a tavaly év végi „kasszasöprésből”, kvázi elismerve a többletteljesítményét. Velkey György szerint a „becsületes ellátáshoz” kevés a jelenleg rendelkezésre álló finanszírozási keret.
2016.01.13. Hírek

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének állásfoglalása a hálapénzről

Egyesületünk több mint 1500 házi gyermekorvos képviseletében csatlakozik az „1001 orvos hálapénz nélkül” elnevezésű Facebook-csoport kezdeményezéséhez. Kívánatosnak tartjuk a hazai egészségügy finanszírozásának és rendszerének olyan átalakítását, amely elősegíti a hálapénz – általunk is károsnak ítélt – jelenségének felszámolását." - áll az egyesület sajtóközleményében.
2016.01.12. Hírek

Mindenki retteg: sztrájk jöhet az egészségügyben

Kiszolgáltatottság, megfélemlítés, Patyomkin intézkedések tartják fent az egészségügy működőképességének a látszatát, miközben már a mindennapi ellátáshoz való hozzájutás is kritikus - állították egy hétvégi egészségügyi kerekasztal résztvevői. A dolgozók egységes kiállásától, összefogástól várnak áttörést, és a sztrájkot is a lehetséges eszközök közé sorolták - olvasható a napi.hu oldalon.
2016.01.11. Hírek

Klinikai kutatás a háziorvos szemével

A magyar háziorvosok 95%-ának van információja a klinikai kutatásokról, és 37%-uknak volt is olyan betege, aki részt vett ilyen kutatásban. A háziorvosok a tudomány fejlődéséhez való hozzájáruláson kívül a betegek személyes érdekét tartják a legfontosabbnak, hiszen a klinikai kutatások révén a betegek olyan terápiákban vehetnek részt, amely a magyar egészségügyben jelenleg még nem, vagy csak nagyon magas áron érhető el.
2016.01.11. Hírek

Kivárnak a hálapénzellenesek

Lezárta aláírásgyűjtését s egyben tiltakozó akcióját az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, amely az elmúlt tizennégy napban összesen 779 szignót gyűjtött össze. A lista nem titkosított, az aláírók vállalták kiállásukat, köztük például Kökény Mihály, aki vélhetően a volt szocialista egészségügyi miniszter.
2016.01.08. Hírek

Betegközpontúbb, gazdaságos egészségügyről szólhat az év

Fontos változások jöhetnek idén az egészségügyben. Egyrészt azért, mert az októberben kinevezett Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárnak csaknem három hónap elteltével már illendő a gyakorlatban bizonyítania, hogy amit állít, az igaz, és sokkal betegközpontúbbá, gazdaságosabban működtethetőbbé tehető az ellátórendszer.
2016.01.07. Hírek