hírek

Sok ponton muszáj változtatni a kórházi rendszeren

Sok ponton muszáj változtatni a kórházi rendszeren, a helyi finanszírozásokon és a struktúrán is, csak a korábbiaknál sokkal óvatosabban, kisebb lépésekben - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az M1 aktuális csatornán kedd reggel.
2015.10.13. Hírek

Negyvenötmilliárddal nő az egészségügyi büdzsé

A büdzsé, amiből az egészségügyi intézmények működését biztosítják, 2010 óta majdnem 30 százalékkal, csaknem 225 milliárd forinttal emelkedett, miközben a kumulált infláció mindössze 13 százalék körül alakult.
2015.10.13. Hírek

Meghökkentő adatok a magyar fogorvosokról

Miközben a fogászat népegészségügyi szempontból kiemelt terület - a fogszuvasodás az egyik legveszélyesebb népegészségügyi kórkép, és a szájüregi daganatok száma is nagyon magas -, a közfinanszírozott fogászati alapellátás eddig méltatlanul mellőzött helyzetben volt. Lemaradás van a finanszírozásban, az orvosok korfája pedig még a háziorvosokénál is rosszabb. Ráadásul folyamatosan nő a betöltetlen praxisok száma - mondta Beneda Attila, egészségügyért felelős helyettes államtitkár egy szakmapolitikai fórumon.
2015.10.13. Hírek

Kinevezés hiányában egyetlen rezidensnek sem kell dolgoznia

Egyetlen rezidenst sem kötelezett arra az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ, hogy kinevezés nélkül kezdje meg a munkavégzést – mondta a Magyar Hírlapnak az egészségügyért felelős államtitkárság arra a kérdésre, valóban csúszásban vannak-e a kezdő szakorvosok engedélyeinek kiadásával.
2015.10.12. Hírek

Hang alapján ismeri fel a Parkinson-kórt egy magyar algoritmus

A beszélő hangja alapján a Parkinson-kór felismerésére alkalmas algoritmust fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.
2015.10.12. Hírek

Minden ötödik betegszabadságnak mozgásszervi panasz az oka

A 35 év feletti városi emberek minimum fele dolgozik már legalább tíz éve azonos testhelyzetet igénylő munkában, ami sokuknál mozgásszervi panaszokat okoz, e problémák pedig a munkából való kiesés csaknem ötödéért felelnek - derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának felméréséből.
2015.10.09. Hírek

Kötelező lesz a menedékkérők szűrése

Az országos tisztifőorvos a menedékjogot kérők részére kötelezően elvégzendő szűrővizsgálatokat rendelhet el a jövőben a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet vagy az egészségügyi törvény szerinti egészségügyi válsághelyzet esetén - ismertette az egészségügyi törvény módosítását az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
2015.10.08. Hírek

Egy gyógyszer csökkentheti a potenciálisan halálos sugárzás ártalmait

„Egy nukleáris katasztrófa során keletkező sugárzás emberek ezreit ölheti és betegítheti meg. A hathatósabb egészségügyi ellátás megérkezéséig életmentő lehet a szervezet károsodását mérséklő, első 24 órában használható sürgősségi óvintézkedések alkalmazása.” - állítják a Texas Egyetem kutatói, akik rátaláltak egy alkalmasnak tűnő gyógyszerre.
2015.10.07. Hírek