hírek

A világ legjobbjai között a Semmelweis Egyetem

Felkerült a világ 800 legjobb egyetemét tartalmazó, a londoni székhelyű Times Higher Education által publikált világrangsorra a Semmelweis Egyetem, mely eredményei alapján az 501-600. helyezés közötti sávban szerepel. A listán hat hazai felsőoktatási intézmény szerepel, melyek közül a legjobb helyre a Semmelweis Egyetemet rangsorolták az összeállítás készítői.
2015.10.05. Hírek

Mit akar az új egészségügyi államtitkár?

Sok minden mellett a törődés a betegekkel az, ami ma a leginkább hiányzik az egészségügyből - mondta a Magyar Időknek Ónodi-Szűcs Zoltán leendő egészségügyi államtitkár. Véleménye szerint a valós igényekhez kell igazítani az egészségügyet, és ehhez a kormány minden ésszerű támogatást megad.
2015.10.05. Hírek

Az egészségügy kiemelt területévé kell tenni a fogászatot

A népegészségügy kiemelt területévé kell tenni a fogászatot, ugyanis a közfinanszírozott fogászati ellátás eddig "méltatlanul mellőzött" helyzetben volt - mondta Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára egy szakpolitikai vitafórumon csütörtökön Budapesten.
2015.10.02. Hírek

Új módszer segíti a rákot okozó mutációk beazonosítására

Újfajta technológiát, 'genomszerkesztési módszert' dolgozott ki egy nemzetközi kutatócsapat a daganatos betegségeket okozó genetikai mutációk pontos beazonosítására - mondta el Csabai István fizikus, egyetemi tanár és a kutatócsapat tagja az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
2015.10.02. Hírek

Azzal, hogy növeljük a kalciumbevitelt, nem javítunk a csontjaink erősségén

Nem valószínű, hogy segítünk a csontjainknak megerősödni vagy kivédeni a csonttörést idős korban azzal, hogy több kalciumot fogyasztunk, akár a táplálékunkkal, akár táplálékkiegészítővel, erre a következtetésre jutott a British Medical Journal két tanulmánya. A szerzők szerint nem érdemes a csonttörés megelőzése céljából megnövelni 50 éven felül mindenkinek a kalciumbevitelt.
2015.10.02. Hírek

Nem fog felmondani hatszáz egészségügyi szakdolgozó október 1-jével

Nem fog felmondani október 1-jével hatszáz egészségügyi szakdolgozó, hiszen júliusban legitim módon kezdődtek meg a munkavállalók képviselői és az egészségügyi államtitkárság között az ágazati egyeztetések - mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerdán az MTI-nek.
2015.10.01. Hírek

Szemléletváltás kell a jobb népegészségügyi adatok eléréséhez

Az elmúlt tíz évben nőtt ugyan a várható élettartam Magyarországon, azonban az EU15 országok átlagához képest még mindig elmaradásban vagyunk, és ahhoz, hogy ez megváltozzon rendszerszintű változások kellenek a népegészségügy területén - hangzott el a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) által rendezett szakmai konferencián kedden Budapesten.
2015.09.30. Hírek

A gyógyszerészek helyzete sem fenékig tejfel

Brutális kartell, gyógyszerhamisítás, internetről rendelhető veszélyes szerek – ezektől a hírektől volt hangos az elmúlt tíz napban a média. A gyógyszerészek mindennapi tevékenységéről és küzdelmeiről kevés szó esik, pedig nemcsak az orvosoknak, ápolóknak és a többi egészségügyi dolgozónak, hanem a gyógyszerészeknek sem egyszerű a hazai viszonyok között boldogulni.
2015.09.29. Hírek