hírek

Korszerűsítették a regionális onkológiai centrumot Szombathelyen

Több mint 1,3 milliárd forintos beruházással, uniós pályázati források felhasználásával korszerűsítették a regionális onkológiai centrumot a szombathelyi Markusovszky Kórházban, a fejlesztés utolsó szakaszában egy világszínvonalú sugárterápiás eszközt helyeztek üzembe, amelyet hivatalosan pénteken adtak át.
2015.09.28. Hírek

Idén elvégezhetik az első magyarországi tüdőátültetést

Minden valószínűség szerint még ebben az évben elvégezhetik Magyarországon az első tüdőtranszplantációt – értesült a Magyar Idők. Idén eddig már összesen 348-an kaptak új szervet, közülük tizenheten tüdőt, azt egyelőre még Bécsben. Jelenleg tizenhatan várnak új tüdőre.
2015.09.26. Hírek

Baj lehet az egészségügyi ellátással - Levelet írtak Balognak

Egy június 9-én elfogadott törvénymódosítás értelmében 2016. január 1-től a nagykereskedők már nem vesznek részt a támogatott gyógyászati segédeszközök forgalmazásában. Nélkülük viszont, a rendszer jellegénél fogva, több tízezer rászoruló beteg nem, vagy csak nagy nehézségek árán jutna hozzá a szükséges eszközökhöz. Szakmai szervezetek most Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez írtak levelet a jogszabály korrekciója érdekében - írja a napi.hu.
2015.09.25. Hírek

Naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalálban

Magyarországon naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalálban, holott ha a szívinfarktus jeleit észlelve azonnal mentőt hívnának, akkor jelentősen javítani lehetne a túlélési statisztikákat és az infarktus utáni életminőséget - mondta Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
2015.09.25. Hírek

A speciális orvosszakmákat jobban sújtja az elvándorlás

Hivatalos adatok szerint több mint 17 ezer orvos és ápoló kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást az elmúlt tíz és fél évben. Azt nem lehet tudni, jelenleg mennyien dolgoznak közülük a határokon túl, de az biztos, hogy például a speciális orvosi területeken egyre komolyabb az orvoshiány.
2015.09.24. Hírek

Kockázatos az internetes gyógyszerrendelés

Magyarországon az utóbbi öt évben megduplázódott az interneten gyógyszert rendelők aránya, pedig nem kockázatmentes ez a vásárlás, amit az is mutat, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 35 ezer internetes gyógyszertárnak mindössze 0,6 százaléka legális - mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerdán, egy sajtórendezvényen Budapesten.
2015.09.24. Hírek

Hatékonyabbá válhat a migrén kezelése

A migrén az európai lakosság közel 15 százalékát érinti, ugyanakkor a rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás szindróma gyógyszeres kezelése nem mindig kielégítő. E súlyos egészségügyi probléma megoldására indították az uniós EUROHEADPAIN kutatási programot, amelyben a Szegedi Tudományegyetemnek a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportjai is részt vesznek.
2015.09.23. Hírek

Súlyos megállapítások az egészségügyről - megjött a friss jelentés

Európa szerte nő a születéskor várható élettartam, csökken a korai halálozási ráta és az egészségügyben tapasztalt egyenlőtlenségek is mérséklődnek. Ugyanakkor az idő előtti halálozáshoz vezető legfőbb rizikófaktorok, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás szintje még mindig riasztóan magas. Ivásban és füstölésben az európaiak világelsők - derül ki a WHO European health report 2015 című kiadványból.
2015.09.23. Hírek

Fenntartható társadalombiztosításra van szükség

Proaktív és preventív, hosszabb távon fenntartható társadalombiztosítást kell kialakítani, amelyben a szociális biztonság nem költség, hanem beruházás - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a nemzetközi társadalombiztosítási konferencia megnyitóján, Budapesten.
2015.09.21. Hírek