hírek

Szigorodnak a kodeintartalmú készítmények alkalmazási feltételei

Az esetleges súlyos mellékhatások miatt a 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében a kodein a jövőben nem alkalmazható köhögés és megfázás kezelésére, a 12 és 18 év közötti serdülők körében pedig csak akkor javasolható, ha nem áll fenn a légzésfunkció romlásával járó légzőszervi betegség. A jövőben a kodeintartalmú készítmények kizárólag vényre kaphatók a magyarországi patikákban.
2015.07.09. Hírek

Új alapokra helyezik a háziorvosi tevékenységet

A jövőben a kormány a patikai tulajdonváltáshoz hasonló államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukcióval segíti a praxiscserét. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott bevétel praxisvásárlásra is felhasználható lesz. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerint a cél az, hogy erős, korszerű alapellátás legyen az országban, amely új szemlélettel a népegészségügyi célokat szolgálja.
2015.07.09. Hírek

Elfogadták az egészségügyi alapellátási törvényt

A szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok, alapellátást nyújtó fogorvosok szakorvosként is történő finanszírozását, a háziorvosi praxisvásárlás megkönnyítését, továbbá a kollegiális szakmai vezető kinevezését is rögzíti az egészségügyi alapellátásról szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés 151 igen szavazattal, 38 nem ellenében. Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének előterjesztése kitér a védőnők, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok feladataira is.
2015.07.07. Hírek

A szorongás megnöveli az emésztőrendszeri fertőzés, komplikációk kockázatát

2010-ben az Antwerpen környéki Schellé-ben és Hemiksem-ben gasztro-enteritisz járvány tört ki, több, mint 18 000 embert érintve, akik a fertőzött vizet fogyasztották. A Flandriai Biotechnológiai Intézet és Leuven-i Egyetem kutatói kihasználták a ritkán adódó helyzetet: figyelték a pácienseket a fertőzéstől számítva egy éven át, hogy megismerjék a baleset hosszú távú hatásait.
2015.07.07. Hírek

Innovációs pályázat orvosoknak

Magyar orvosok innovációs elképzeléseinek támogatására fordít 2 millió Ft-ot az egri Sanatmetal Kft. A pályázatra szeptember 15-ig várják az olyan termék innovációs ötleteket, amelyek alapján megvalósuló orvostechnikai eszközök akár nemzetközi sikerekre is számíthatnak a traumatológia, az ortopédia és a gerincsebészet területén.
2015.07.03. Hírek

Egész Európában hiány van vérből

Nagyobb vérszükséglet – rövidebb kórházi várólista. Tizenötezer egységgel lenne több vérre szükség egyes számítások szerint a várólisták csökkentése miatt. Vérből azonban hiány van, nyáron különösen, és nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.
2015.06.29. Hírek