hírek

Románia "gyógyszerunióra" lépne Bulgáriával

Románia Bulgáriával közösen akarja lebonyolítani a drága gyógyszerek beszerzését, hogy előnyösebb árakat tudjon kialkudni, de a tervezett "gyógyszerunióba" a térség többi országának csatlakozását is szívesen bevonnák - erősítette meg hétfőn a Hotnews.ro román hírportálnak Nicolae Banicioiu, a bukaresti kormány egészségügyi minisztere.
2015.06.02. Hírek

Kutatást végeznek a sclerosis multiplex költségeiről

A sclerosis multiplex (SM) betegség költségeit és a betegek életminőségét vizsgáló nemzetközi kutatás indul Magyarországon is. Erről B. Papp László, a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság szóvivője beszélt szombaton az M1 aktuális csatornán.
2015.06.01. Hírek

Jelentősen rövidülhetnek a kórházi várólisták

Jelentősen csökkenhetnek a nagyműtétek várakozási idői, miután elfogadta a kormány a várólista-csökkentési program tényleges szabályairól is szóló kormányrendeletet - mondta ma Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.
2015.06.01. Hírek

Csalódtak a körzet nélküli háziorvosok

Csalódottak az Országgyűlésnek benyújtott alapellátási törvényjavaslat miatt az ellátási körzet nélküli háziorvosok, akik képviselője levélben fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) az előterjesztés módosítása érdekében; praxislétszámtól függő, sávos finanszírozásra tesznek javaslatot.
2015.06.01. Hírek

A Péterfy a leggyerekbarátabb kórház

A Társaság a Szabadságjogokért egyedülálló felmérést készített, 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet és gyermekosztályt működtető kórházakhoz, hogy kiderüljön, melyik a legbababarátabb kórház Magyarországon.
2015.05.29. Hírek

Dr. Szél Ágostont választotta rektorjelöltnek az egyetem Szenátusa a megismételt eljárásban

Dr. Szél Ágostont választotta ismét rektorjelöltnek a Semmelweis Egyetem (SE) Szenátusa a megismételt eljárásban. A másik jelölt, Dr. Merkely Béla az egyetem érdekeire hivatkozva az ülés elején visszavonta a pályázatát. A szavazást a fenntartó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felhívása alapján eltérő jogértelmezésen alapuló jogtechnikai hiba miatt kellett megismételni.
2015.05.29. Hírek

Sürgősségi fogamzásgátlás - Vénnyel vagy vény nélkül?

Magyarországon továbbra is vényköteles maradt az a sürgősségi fogamzásgátló készítmény, amelyet – az Európai Bizottság januári döntése alapján – 2015. március 31-e óta már szabadforgalmú szerként lehet megvásárolni az Európai Unió 28 másik tagországának patikáiban. A hozzáférhetőség kérdése azért is lényeges, mert a sürgősségi fogamzásgátlásban az időtényező nagyon fontos.
2015.05.28. Hírek

Megérkezett a pénz a kórházakhoz

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár május 19-én aláírta a kórházak és az egyetemek részére azokat az egyoldalú jognyilatkozatokat, melyek lehetővé teszik az adósságrendezést. A végrehajtáshoz szükséges jogszabályi háttér a Magyar Közlöny legutóbbi számában került kihirdetésre. Az adósságrendezéshez szükséges források az ÁEEK által fenntartott kórházakba és az egyetemi klinikák számlájára megérkeztek. Az intézmények március 31-én lejárt tartozását a Kormány teljes egészében rendezi.
2015.05.28. Hírek

Az ÁEEK szerződéstervezetet készített a kórházaknak

Azért, hogy a beszállítók és a kórházak közötti adósságrendezési folyamat minél hamarabb lezáruljon, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerződéstervezetet készített, amelyet megküldött az általa fenntartott intézményeknek.
2015.05.26. Hírek