hírek

Gyulladáscsökkentéssel enyhíthetik a stroke hatásait

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatói és angol kollégáik kulcsfontosságú gyulladásos szenzorokat azonosítottak, melyek jelentős szerepet játszanak a stroke-ot követően jelentkező idegrendszeri károsodás kialakulásában. Eredményük, mely új utakat jelölhet ki a stroke kezelésében, márciusban jelent meg a világ egyik legrangosabb tudományos folyóirata, a PNAS hasábjain.
2015.03.17. Hírek

Négymilliárdos szponzoráció orvosi rendezvényekre

Már csaknem 4 milliárd forinttal támogatták tavaly a gyógyszer- és orvostechnikai cégek a magyarországi szakmai rendezvényeket, illetve az orvosok részvételét ilyeneken. Jövőre már név szerint is közzétehető, hogy melyik cég, kinek milyen konferencia-részvételét finanszírozta - írja a vg.hu.
2015.03.17. Hírek

Sikeresen elindult a várólista-csökkentési program

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a várólisták csökkentésére egymilliárd forintot már kifizetett az egészségügyi intézményeknek, ennek révén már több mint háromszáz műtétet el is végeztek. "A program tehát sikeresen elindult" - közölte az OEP pénteken az MTI-vel.
2015.03.16. Hírek

Az orvosok körmére néz a NAV

Az adóhatóság idén is ellenőrzi az orvosokat, gyakran előfordul ugyanis, hogy személyijövedelemadó-bevallásukban kirívóan alacsony jövedelem szerepel, miközben vagyongyarapodásuk jelentős - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság főosztályvezetője, sajtóreferense az MTI-vel hétfőn.
2015.03.11. Hírek

Nincs elég szakember, műtő és utókezelő

A kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél, például a protézisbeültetéseknél legfeljebb fél év lesz a várakozási idő a kormány tervei szerint az ez évi 6 milliárd forintos várólista-csökkentési program nyomán. A szakma szerint nem csak a pénz kevés - írja a vg.hu.
2015.03.11. Hírek

Letörnék az árakat az egészségügyben

A veszélyes hulladékok és a biztosítások is bekerülnének a kórházak számára központilag beszerzendő tételek közé a fenntartó GYEMSZI-utód tervei szerint, amely jelenleg a gyakran használt orvosságokat, műtéti eszközöket és az energiát is ily módon vásárolja meg az intézményeknek - írja a >vg.hu.
2015.03.10. Hírek

Az EU legtöbb országában emelkedik a császármetszések aránya

Az Európai Unió legtöbb tagállamában folyamatosan emelkedik a császármetszés aránya, bár néhány országban a jelenség mérséklődésére is van példa - állapította meg egy átfogó kutatás, amelynek készítői felhívták a figyelmet arra, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, miért mutatkoznak jelentős eltérések.
2015.03.10. Hírek

A pihentető mély alvás gyümölcse egészség és boldogság!

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével. Pedig nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érinti ez az egészségügyi probléma.
2015.03.10. Hírek

Nem számolják fel a magyar gyógyszerészképzést

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusa múlt héten elektronikus levélben lebonyolított szavazással úgy döntött, hogy nem számolja fel a magyar gyógyszerészképzést, de a román és a magyar szak közös akkreditációját kéri – írta hétfőn internetes oldalán a Krónika című napilap.
2015.03.06. Hírek

Ez is egy kitörési pontja lehet a magyar gazdaságnak

Akár 15-20 százalékkal is növelhető lenne a klinikai gyógyszervizsgálatokból jelenleg évente befolyó mintegy 90 milliárd forint, ami a következő 10 évben szinten is tartható, mindössze néhány átgondolt intézkedés árán - hívta fel a figyelmet Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) elnöke a Magyar Tudományos Akadémián rendezett szakmai konferencián tartott előadásában.
2015.03.06. Hírek