hírek

Célzott többletforrás a várólisták csökkentésére

Idén folytatódik a várólista-csökkentési program, amelynek fő célkitűzése, hogy hazánkban ne legyen két évnél régebben várakozó beteg a listákon, illetve a kiemelt nagy rizikójú műtétek esetén az ellátás a szakmailag elfogadható határidőn belül megtörténjen, ez nem több fél évnél.
2015.01.25. Hírek

Fizetős ellátás felé terelik a betegeket

A sajtóban megjelent értesülések szerint intézmények megszüntetésével és elbocsátásokkal spórolna a kormány az egészségügyben. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke úgy tudja: a létszámleépítések során elsősorban a háttérintézményekben dolgozó, vezető beosztású alkalmazottaktól válnának meg.
2015.01.23. Hírek

Megalakulnak a megyei egészségügyi egyezető bizottságok

Ezen a héten megkezdik munkájukat a megyei egészségügyi egyeztető bizottságok annak érdekében, hogy áttekintsék az adott megye/térség egészségügyi ellátásának struktúráját, a kapacitásokat és megtalálják a lehető legoptimálisabb működési kereteit - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.
2015.01.23. Hírek

Egészségügy állami kézben

Ismét állami kézbe kell venni a kórházi laboratóriumokat, a CT- és MR készülékeket, a művesekezelést és meg kell akadályozni, hogy állami kórházban magán-egészségügyi szolgáltatást nyújtsanak. Orbán Viktor erre utasította Zombor Gábor egészségügyi államtitkárt. A magyarok közül ugyanis a legtöbben nem akarják igénybe venni a fizetős egészségügyi ellátást.
2015.01.22. Hírek

Talajból nyerhető medicinák - elkészült a gyógyszercélpontok első globális térképe

A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai a világ számos tájáról származó talajminták elemzése alapján készítették el a lehetséges gyógyszercélpontok első globális térképét, meghatározva, hogy hol nyerhetők ki új antibiotikumok és rákellenes készítmények hatóanyagai. A projektről a szabad hozzáférésű eLife tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány.
2015.01.22. Hírek

"Az elmúlt évben nem volt béremelés, és idén sem várható"

Évi százmilliárd forintos többletre lenne szükség az egészségügyben ahhoz, hogy ne termelődjön újra a kórházi adósságállomány - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Velkey György hozzátette: az integrált központok létrehozása fontos lépés lehet, de szoros a határidő.
2015.01.21. Hírek

Az onkológiát is átszabják

Tizenkét év alatt csaknem kétszeresére nőttek a kórházak onkológiai betegekre fordított kiadásai, mégsem javulnak a halálozási statisztikák. A kivizsgálástól a gyógyításon át a betegek utánkövetéséig most mindenhez hozzá akar nyúlni az ágazat vezetése - írja a vg.hu.
2015.01.20. Hírek

Itt a várva várt fordulat - remélhetően

Rácáfolva a végeláthatatlan katasztrófát jósló szakértőkre, úgy tűnik, egyelőre lecsengőben van a Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-járvány. A legfrissebb adatok biztatóak, a helyiek kezdenek megnyugodni.
2015.01.20. Hírek

Március 1-jén kezdődnek az egészségügyi átalakítások

Átláthatóbb lesz és egyszerűsödik az egészségügyi ágazat háttérintézményi rendszere a tervezett átalakítások nyomán - tájékoztatott egy összefoglalóban Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egészségügyért felelős államtitkársága.
2015.01.20. Hírek