hírek

Egészséges kisfiúnak adott életet egy tüdőtranszplantált anya a Semmelweis Egyetem Klinikáján

Magyarországon először születhetett tüdőátültetett anyának gyermeke a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A tüdő- és szívtranszplantáltak terhessége csak különleges esetben, alapos felkészítés és szigorú ellenőrzés mellett engedélyezett a magas kockázati tényezők miatt, éppen ezért a világban sem gyakori, hogy a transzplantáltak terhességet vállalhatnak. A 3140 grammal született kisfiú a szakorvosok elmondása szerint érett, egészséges, az édesanyja is jól van, mindketten elhagyhatták a klinikát.
2022.12.22. Hírek

Megfelelő védőfelszereléssel és kellő odafigyeléssel megelőzhetők a téli gyermekbalesetek

A hideg hónapokban is nagyon sok gyermekbaleset történik, melyek leggyakrabban zúzódásokkal, fejsérülésekkel, rándulásokkal, törésekkel járnak. A csúszós utak és a téli sportok okozta sérülések, az alapvető szabályok betartásával javarészt elkerülhetők lennének. A megfelelő méretű biztonsági gyerekülés használata, sportoláshoz a bukósisak, térd-és könyökvédő hordása csökkentheti a sérülések számát és súlyosságát – mondja dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője kiemelte, a fokozott szülői felügyelet minden esetben nagyon fontos.
2022.12.21. Hírek

Világszínvonalú eszközt vásároltak Karikó Katalin felajánlásából

Pontosabb sebészi beavatkozást tesz lehetővé az a csúcstechnológiának számító holografikus eszköz, amelyet a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma vásárolt a Karikó Katalin által felajánlott összegből. A kutatóbiológus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására.
2022.12.21. Hírek

Méltánytalan forráshiánytól szenved az egészségügy

A Kórházszövetség háromszor is egyeztetett Takács Péterrel az egészségügyért felelős államtitkárral a decemberben elfogadott egészségügyi törvényről, mondta a Napi.hu-nak adott interjújában Velkey György János, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Kiemelte: a passzusok az államtitkárság termékei, a finomhangolások még csak most jönnek. Most a gazdasági helyzet nehéz, de irracionális elvárásokat a kórházak nem tudnak teljesíteni.
2022.12.21. Hírek

A MOK alelnök szerint most tényleg nagy baj van

Az egészségügy tervezett átalakítása arculcsapás, erősíti a hierarchikus viszonyokat és bizonyos formában visszahozza a hálapénzt – ezt állítja a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki szerint a szolgálati jogviszony bevezetésekor kevés orvos állt fel, most viszont tömeges felmondás várható. Lénárd Rita szerint a jól látható hibák mellett vannak jó irányok is az egészségügy régóta halogatott átalakításában, a betegeknek pedig el kell fogadniuk, hogy a teljesebb körű ellátás reményében többet kell utazniuk.
2022.12.20. Hírek