hírek

Az elhízásnál is halálosabb a mozgáshiány

Az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya: majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint a túl magas testtömegindex - derült ki egy hosszú távú, igen nagy létszámú brit tanulmányból.
2015.01.16. Hírek

Zsákutcában az egészségfejlesztés

Nemcsak a szerepük, de a jövőjük is bizonytalan azoknak az egészségfejlesztési irodáknak, amelyeket mintegy 7 milliárd forintos uniós forrásból hoztak létre 2013-ban. Az irodáknak hamarosan saját lábra kell állniuk, ehhez azonban számítások szerint 1,2–1,9 milliárd forintra lenne szükség, ennek azonban csak egy része biztosított - írja a vg.hu.
2015.01.16. Hírek

90 fiatal van 1200 nyugdíjas korú háziorvos helyére

Évek óta csak fogynak a háziorvosok: miközben a szakma vészesen elöregedett, nincs utánpótlás. Ez jól látszik az idei központi gyakornoki keretszámokon is, idén alig 90 háziorvosjelölt dolgozik majd az ország klinikáin. A jelenleg praktizáló hatezer doktor 40 százaléka nyugdíjkorhatár felett van, vagyis a rendszerből kiesők tizede sem pótolható.
2015.01.15. Hírek

Kikből él a magánegészségügy?

Csúcsot döntöttek a Magyarországra hazalátogató és rövid itt tartózkodásuk alatt magánorvosi szolgáltatást felkereső páciensek száma decemberben, legalábbis a Foglaljorvost.hu online magánorvosi időpontfoglaló oldal tapasztalatai alapján.
2015.01.15. Hírek

Változatlan a hiányszakmák listája

Kihirdették a 2015-re érvényes rezidensi keretszámokat, illetve az egészségügyi hiányszakmák aktuális listáját. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által jegyzett adatokban lényegi változás nincs a tavalyihoz képes
2015.01.15. Hírek

Meglepő bejelentés: gyógyturisták gyógyulhatnak az állami kórházakban

Webáruházzal bővíti tevékenységét az egyik legnagyobb kórházi beszállító, az Euromedic cégcsoport, amelynek elnöke a múlt év őszén egy új magánkórház építését is bejelentette. Joseph Priel a cégcsoport keddi sajtótájékoztatóján egy gyógyturisztikai vállalkozásról is beszélt, mint a terjeszkedés egyik további állomásáról - írja a napi.hu.
2015.01.14. Hírek

Új antibiotikumot fedeztek fel amerikai tudósok

A gyógyszerekkel szemben rezisztens baktériumok ellen is hatásos új antibiotikumot fedeztek fel amerikai tudósok. Ez hosszú idő után áttörést jelenthet a gyógyításban, mivel utoljára majdnem harminc év után sikerült új, a klinikai gyakorlatban is használható antibiotikumot fejleszteni – írja a BBC a Nature tudományos lapban megjelent tanulmányról.
2015.01.12. Hírek

Ez most tényleg jó hír lehet a magyar orvosoknak

Elkészült egy jogszabálytervezet, amelynek értelmében minden Magyarországon végzett orvos állami ösztöndíjrendszerben vehet majd részt az ötéves egyetemi képzés után - mondta az egészségügyi államtitkár az Origo hírportálon hétfőn megjelent interjúban.
2015.01.12. Hírek