hírek

Végül a betegeken csattanhat

Évente 50-55 milliárd forintot fordít az egészségpénztárakon (EP) keresztül egészségügyi kiadásaira a lakosság. A cafeteria tervezett adóemelése miatt akár 25 milliárd forinttal is csökkenhet az egészségügy bevétele, ami nem csak egészségügyi vállalkozásokat sújthat, de az orvoselvándorlást is felgyorsíthatja - írja a vg.hu.
2014.11.10. Hírek

Klein György rákkutató a Semmelweis Budapest Award idei kitüntetettje

Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus kapta idén a Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat. A daganatképződés sejtszintű folyamatainak világhírű kutatója a modern immunológia alapkövét tette le a természetes ölősejtek felfedezésével - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.
2014.11.10. Hírek

Önálló népegészségügyi intézmény jönne létre a kormányzat javaslatára

Az egészségügyi háttérintézmények jelentős átalakítása várható, a kormányzat javaslata szerint önálló népegészségügyi intézet jönne létre, amely a minisztérium szakmai felügyelete mellett módszertani feladatot is elláthat majd - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára egy pénteki budapesti szakmai konferencián.
2014.11.10. Hírek

Csapdába csalják a rezidenseket!

A Markusovszky ösztöndíjasok bére a felére csökken a szakvizsga után, miközben az ösztöndíj szerződésben vállalták, hogy nem fogadnak el hálapénzt. A szakorvosi minimálbér nélkül ez csapda a rezidenseknek - hívja fel a figyelmet a honlapján elhelyezett sajtónyilatkozatában a Magyar Rezidens Szövetség.
2014.11.10. Hírek

Két cukorbetegség elleni gyógyszer segíthet az Alzheimer-kórosokon

Két cukorbetegség elleni gyógyszer visszafordíthatja az Alzheimer-kór hatásait: visszahozhatja az elveszett emlékeket - derült ki egy új brit kutatásból, amelyet egereken végeztek. A két szer - a liraglutid és a lixiszenatid úgy működik, hogy növeli az inzulintermelést, csökkenti a vércukorszintet és segít, hogy a táplálék lassabban haladjon át a gyomron.
2014.11.06. Hírek

Kétszer több patológus szakemberre lenne szükség Magyarországon

Magyarországon kétszázötven patológus szakorvos dolgozik, pedig a betegellátás ennek kétszeresét igényelné, és ezen a helyzeten csak úgy lehet változtatni, ha a meglévő emberi erőforrásokat a legkorszerűbb informatikai fejlesztésekkel segítjük és egyúttal jelentős erőfeszítéseket teszünk a szakemberképzésben - olvasható a négy orvosegyetem közös közleményében.
2014.11.05. Hírek

Kezdenek bekeményíteni a magyar egészségügyben

Garantált minimálbért sürgetnek a szakorvosoknak jövőre a rezidensek. Az orvostechnikai cégek pedig átfogó kórházi adósságrendezést, különben ők is csak akkor vállalják a jövőben a kiszállítást, ha az intézmények előre fizetnek - írja a vg.hu.
2014.11.05. Hírek

Az anesztézia nem alvást idéz elő, hanem gyógyszeres kómát

Beverley Orser professzor, a Torontói Egyetem Anesztézia és Fiziológia tanszékének vezetője ezzel magyarázza a műtéti altatás során, a páciensek harmadánál bekövetkező memóriaromlást, kognitív hanyatlást, ami a kórházból való elbocsátáskor, sőt utána hetekkel, hónapokkal is fennáll. A páciensek egytizede még három hónap múlva is tapasztalja az emlékezetromlást.
2014.11.04. Hírek