hírek

Keveset hozott az államosítás

A kórházak éves dologi kiadásainak fél százalékát sem éri el az a megtakarítás, amit az elmúlt években a központosított közbeszerzéseken fogtak az államosított kórházaknál. Eközben szeptember végén a kórházadósságok megközelítették a 69 milliárd forintot, és novemberre kritikussá válhat a helyzet - írja a vg.hu.
2014.10.28. Hírek

D-vitaminnal enyhíthetők az ekcéma tünetei

A naponta szedett D-vitamin segíthet az ekcémával küzdő gyerekek tüneteinek enyhítésében, amelyek a tél közeledtével súlyosbodhatnak - állítja egy új tanulmány, amelyről a Health Day számol be.
2014.10.28. Hírek

Felsőoktatási stratégia - Orvosképzés: erősíteni kell a klinikai oktatás bázisát

A klinikai oktatás bázisának erősítését, színvonalának emelését, az orvosképzés tárgyi infrastruktúrájának, az orvos- és egészségtudományi képzés személyi hátterének fejlesztését, továbbá a szakdolgozók képzésének emelését tartalmazza egyebek mellett a Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia orvosképzésre vonatkozó része.
2014.10.22. Hírek

Elsüllyedhetnek a kórházak az adósságban

Már novemberben kritikussá válhat a kórházak helyzete, miután az augusztusi plusztámogatás ellenére alig enyhültek adósságterheik, viszont a nyári hónapok lanyha betegforgalma után még kevesebb bevétellel számolhatnak. A Kórházszövetség felmérése szerint 62,8, a Magyar Államkincstár adatai szerint pedig 67,45 milliárd forint volt szeptember elején a kórházak lejárt tartozása - írja a vg.hu.
2014.10.20. Hírek

Megugrott az elvándorlás

Sürgősen választ kell adni a döntéshozóknak az ösztöndíjrendszerből kieső fiatal szakorvosok jövedelmének pótlására. A hálapénz megszüntetése terén nincs még áttörés, aminek szintén szerepe lehet a fiatal orvosok újból erősödő elvándorlásában - derült ki a Magyar Rezidens Szövetség elnökének a Napi.hu egészségügyi konferenciáján tartott előadásából.
2014.10.20. Hírek

Az elhízás gyorsítja a májszövet biológiai öregedését

Első ízben sikerült amerikai és német kutatóknak kimutatniuk az elhízás és a májszövet biológiai öregedése közötti összefüggést. Vizsgálataik megmagyarázzák több, életkorral összefüggő májbetegség idő előtti kialakulását túlsúlyos pácienseknél.
2014.10.18. Hírek

Kína kísérleti ebolagyógyszert küld Afrikába

Több ezer adag kísérleti státusban lévő ebolagyógyszert küldött Afrikába a szert kifejlesztő kínai cég, amelynek reményei szerint a gyógyszer a sikeres klinikai kísérletek után megoldást is jelenthet a vírus kezelésében.
2014.10.18. Hírek