hírek

Reformra szorul az ellátórendszer finanszírozása

Az egészségügyi ellátórendszer problémája és a kórházi adósság újratermelődése alapvetően az évek óta tartó forráskivonás következménye - mondta Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke egy csütörtöki budapesti szakmai konferencián.
2014.10.17. Hírek

Nagy előrelépés történt az 1-es típusú diabétesz gyógyításában

Nagy előrelépés történt az 1-es típusú cukorbetegség őssejtes gyógyításában azzal, hogy a Harvard Egyetem kutatócsoportjának sikerült úgynevezett pluripotens őssejtekből százmilliós nagyságrendben bétasejteket előállítaniuk - mondta el az MTI-nek Körner Anna, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika Diabétesz Osztályának vezetője.
2014.10.15. Hírek

Egy új vírus szedi áldozatait - rosszabb az Ebolánál?

Az Ebola óriási nyilvánosságot kapott a médiában, ám egy másik, akár halált is okozó vírusról, amely szintén járványszerűen terjed, alig ír a sajtó. Az USA-ban több száz megbetegedést regisztráltak. Az Ebola elleni egyik gyógyszert fejlesztő cég eközben zűrös helyzetbe került - írja a napi.hu.
2014.10.14. Hírek

Egy lépéssel közelebb az Alzheimer eredetéhez

Egy laboratóriumi vizsgálat alátámasztotta azt az elképzelést, miszerint a béta-amyloid plakkok felhalmozódása az első lépése az Alzheimer-kór kialakulásának. Emellett felfedeztek egy új enzimet, amely kulcsszerepet tölthet be a betegség kezelésében - írja a Health Day.
2014.10.14. Hírek

Magyar neurológusok a világ élvonalában

A Parkinson-kór terápiájáról tartott nemzetközi tréninget a Neurológiai Klinika. Idén szeptembertől a Semmelweis Egyetem Neurológia Klinikája is kiemelt nemzetközi oktatási központ lett, ahová a világ számos országából – köztük Németországból, Kanadából, és Görögországból – jönnek tanulni a szakorvosok.
2014.10.14. Hírek

Nyolc kórház visszautal

Miközben az egészségügyi intézmények hónapról-hónapra eladósodottabbak, nyolc kórház összesen több mint 94 millió forintot utalt vissza az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) abból a csaknem 12 milliárdból, amit tartozásaik mérséklésre kaptak augusztus végén - számol be a Világgazdaság.
2014.10.14. Hírek