hírek

Új, ígéretes kezelés a bőrrák ellen

A Merck Keytruda immunterápiája és a Moderna kísérleti melanoma elleni vakcinájával kombinált terápia nagy mértékben csökkentette mind a bőrrák kiújulását, mind a halálozás kockázatát.
2022.12.15. Hírek

Egységesebb és átláthatóbb lesz a laborszolgáltatás

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításának részeként döntés született a nemzeti laborhálózatot létrehozásáról, amelynek eredményeként az ország egész területén azonos minőségű, akkreditált labortevékenység válik elérhetővé. A kormányhatározat értelmében 2023 márciusától az állami kórházak orvosi laboratóriumi, diagnosztikai tevékenységét a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság fogja végezni, a döntés a magánszolgáltatók piacát nem érinti.
2022.12.14. Hírek

Értranszplantációval elkerülhető az alsó végtag amputációja

Egy kevéssé ismert eljárás eredményességét javíthatja a Semmelweis Egyetem új kutatása, mely a világon elsőként hasonlította össze szervdonorokból nyert vénák és artériák hatékonyságát alsó végtagi perifériás érbetegség utolsó stádiumában lévő betegeken. Az értranszplantáció kevéssé vizsgált terület, ám fontosságát és a kutatás jelentőségét mutatja, hogy érszűkülettel világszinten 200 millió ember küzd, akik harmadánál számítanak végállapot kialakulására. Magyarországon évente 4000-4500 amputáció történik – ezek egy része a fenti eljárással kivédhető volna.
2022.12.13. Hírek