hírek

MEDICOR - Minőségi orvosi kéziműszergyártás fél évszázada

A Medicor Kéziműszer Zrt. közel 50 éves gyártási tapasztalatával és magas színvonalú, széles műszerválasztékával mára (a hazai gyártók közt egyedülálló módon) olyan vállalattá nőhette ki magát, mely nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő pozíciót tölt be az orvostechnikai iparban. Termékei a világ számos országában hozzájárulnak az egészségügyi ellátás minőségének javulásához, az Egyesült Államoktól egészen Japánig. (X)
2014.09.22. Hírek

Már egyetlen adag antidepresszánstól átalakul az agyunk

Az az elterjedt vélemény, hogy nagyjából négy vagy hat héten át kell szedni az antidepresszánsokat, hogy érezhető legyen a javulás a depressziós tünetekben. Ezt cáfolja meg egy új kutatás: már egyetlen dózis jelentős változást vált ki az agyban, 3 órán belül.
2014.09.22. Hírek

A szakorvosok régi vágya teljesült a havi adagolás lehetőségével
Nagy dózisú D-vitamin-pótlás: egy új lehetőség

A D-vitamin-hiány az egész világon tapasztalható, mint jobbára a modern életforma következménye: keveset vagyunk szabad levegőn és napfényen, ami pedig a D-vitamin-képzéshez elengedhetetlen volna. Csupán étkezéssel nem tudjuk bevinni a hiányzó D-vitamin-mennyiséget, tehát gyógyszeresen kell pótolnunk. De hogyan és milyen dózisokkal? – kérdezzük a Semmelweis Egyetem két D-vitamin-szakértőjét, prof. dr. Lakatos Pétert és dr. Takács István egyetemi docenst. (X)
2014.09.18. Hírek

Sok láb veszik el a cukorbetegség miatt

Magas a diabétesz miatti lábamputációk aránya, nincs elég adat a cukorbetegek kezelésének folyamatáról és eredményeiről, és egy nemzeti diabétesz stratégiára is szükség lenne Magyarországon - hívják fel a figyelmet az Európai Diabétesz Index készítői a magyar adatok kapcsán. A 30 országot felsoroló listán Magyarország a 17. helyen áll. Az elemzést az Európai Diabétesz Társaság (EASD) 50. kongresszusán ismertették Bécsben - írja a napi.hu.
2014.09.18. Hírek

Akik nem küldték az adatokat, büntetésre számíthatnak

Hiába volt kötelező, az egészségügyi szolgáltatók mindössze 65 százaléka tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) felé. Pedig a renitensek 30 ezertől akár 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságra is számíthatnak - írja a vg.hu.
2014.09.16. Hírek

Új eljárásnak köszönhetően rövidül a limfómás betegek kórházi ellátása

Az új terápiás eredményeknek köszönhetően öt percre rövidülhet az eddigi több órás kórházi tartózkodás a limfómás betegek esetében. A területen mutatkozó legújabb fejlesztés bizonyos non-Hodgkin limfómák esetén a has bőre alá beadható injekció, mely rövid idő alatt biztosítja az intravénásan adott szer összes előnyét - olvasható a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) MTI-hez eljuttatott közleményében.
2014.09.16. Hírek