hírek

Kontroll nélkül dolgoznak a háziorvosok? Mi lesz a beteggel?

Ma Magyarországon a betegek jelentős hányadát magasabb ellátási szinten gyógyítják, mint ahogy az szakmailag indokolt lenne. Mindez éves szinten az egészségügyi finanszírozást több tíz milliárdos felesleges kiadással terheli - mondta Lehoczky Péter, a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke a múlt heti egészségügyi konferencia egészségpolitikai fórumán - írja a napi.hu.
2014.09.15. Hírek

Mechanikai ingereket vizsgálnak

Hogyan szimulálhatjuk a testmozgás sejtekre kifejtett hatását? Erre a kérdésre keresi a választ az egyetem egy K+F konzorciumi pályázatban.
2014.09.12. Hírek

Nyilvánosságra hozzák az orvosok gyógyszercéges támogatását

Miközben az Európai Unió jogszabályban kívánja erősíteni az üzleti titok védelmét, az Európai Gyógyszeripari Egyesületek Szövetsége (EFPIA) a jelenleginél lényegesen szélesebb körben kötelezné transzparenciára a gyártókat, forgalmazókat. A kettő azonban nem feltétlenül jelent ellentmondást, hangzott el a Medical Tribune egészségügyi szaklap konferenciáján – írja a vg.hu.
2014.09.12. Hírek

Milliárdokat költenek ügyeletre

Évi 1,8-2 milliárd forintjába kerül ma az országszerte ügyeletet adó mintegy 770 gyógyszertárnak, hogy nyitva tartási időn kívül is a betegek rendelkezésére állnak. A Magyar Gyógyszerészi Kamara azt szeretné, ha ezt az összeget nem a patikáknak kellene kigazdálkodniuk, és az ügyeletek szabályozása is egységes lenne - írja a vg.hu.
2014.09.11. Hírek

600 fős személyzettel működik majd az új, innovatív magyar magánkórház

A tervek szerint 2015 elején nyitja meg kapuit a tisztán magántőkéből finanszírozott, ultramodern egészségügyi központ, a Duna Medical Center (DMC). A budapesti intézmény lesz az első olyan magyar magánkórház, amely programozott műtéti beavatkozásokat és kezeléseket biztosít szinte valamennyi orvosi szakterületen. Az ünnepélyes bejelentő eseményen beszédet mondott Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár is.
2014.09.09. Hírek

Speciális kontrollingrendszer indul

Speciális, kifejezetten az egészségügyre kifejlesztett kontrolling rendszert működtet tavaly óta az Uzsoki kórház, a próbaüzem alatt a vezetői döntéseket segítő szoftver eddig 400 millió forint megtakarítást hozott – számolt be a Népszabadság.
2014.09.09. Hírek

Újabb műszívet ültettek be Franciaországban

Újabb műszívet ültettek be Franciaországban. A második kísérletre néhány héttel ezelőtt a nyugat-franciaországi Nantes egyetemi kórházában került sor, nyolc hónappal a szervet előállító Carmat orvosbiológiai cég első párizsi beültetése után.
2014.09.08. Hírek

Csak a betegek fele tartja be a javasolt gyógyszeres kezelést

Az internet korában, amikor a világhálón mérhetetlen mennyiségű információ található a különféle betegségekről és gyógymódokról, az orvosok már nem azok a "Nagy Fehér Istenek", akik egyedül birtokolják a Tudást. A betegek, főként a fiatalok ma már nem csak tájékozottabbak, de elvárásaik is vannak az orvosokkal szemben: aktív részesei, nem csupán alanyai szeretnének lenni a kezelésüknek, tudni akarják, mi miért történik velük, és korántsem tartják megfellebbezhetetlennek az orvosok utasításait - írja a vg.hu.
2014.09.08. Hírek